CHINA BLUE – noirdoftande och snygg provokation om amerikaners dubbelmoral och syn på sex

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Crimes of Passion
Regi: Ken Russell
Skådespelare: Kathleen Turner, Anthony Perkins, Bruce Davidson, Annie Potts, John G. Scanlon
Land: USA
År: 1984
Genre: Drama, Thriller, Romantik
Längd: 107 minuter
Format: Blu-Ray/VOD
Betyg: 4

Jag konstaterar att jag sett väldigt få Ken Russell-filmer. Han regisserade en stor mängd långfilmer, kortfilmer och TV-program, men jag har bara sett en handfull – och några av hans mest kända filmer har jag aldrig sett. De filmer Russell gjorde de sista åren, han dog 2011, lär dock vara usla och närmast osebara lågbudgetfilmer, enligt kollegor som sett dem.

China Blue, som nu släppts på Blu-ray (China Blu-ray) i Sverige, kom 1984, och originaltiteln är Crimes of Passion. Jag tycker nästa att den svenska titeln är bättre; originaltiteln känns som en dussintitel. Jag minns att jag såg den här hemma hos en serietecknare för sådär trettio år sedan, och vi uppskattade speciellt scenen där Anthony Perkins framför “Get Happy”. Jag har inte sett om filmen sedan dess. Förrän nu.

Lever ett dubbelliv som prostituerad

China Blue blev rätt omskriven när den kom, åtminstone i USA, där den upplevdes som betydligt mer chockerande och stötande än här i Europa. Det är en dramathriller, vars handling är rätt ologisk, och därför gör filmen lätt surrealistisk.

Kathleen Turner spelar den framgångsrika modedesignern Joanna Crane, som lever ett dubbelliv. Hon är även den prostituerade China Blue, som låter kunderna leva ut sina mer eller mindre perverterade fantasier. John Laughlin spelar Bobby Grady, som har problem i sitt äktenskap. Joannas arbetsgivare misstänker att Joanna säljer deras mönster till en konkurrent, så han anlitar Bobby för att spionera på henne.

Ägnar sig åt bisarra saker

Bobby upptäcker att Joanna är China Blue, han besöker henne – och blir förälskad. Det verkar som om känslorna är besvarade. Samtidigt försöker den bindgalne predikanten Peter Shayne (Anthony Perkins) omvända China Blue; han förföljer henne och ägnar sig åt diverse bisarra saker.

En fantastiskt snygg film

Handlingen i detta noirdoftande drama hänger inte riktigt ihop, det hela är osannolikt, men det är med största säkerhet ett medvetet drag. China Blue är främst en satir över amerikansk dubbelmoral och amerikaners syn på sex – Ken Russell var engelsman och ägnade sig oftast åt sexuellt utmanande filmer.

En “jättebra” Kathleen Turner

Det här är en fantastiskt snygg film, med neonblänkande, knalliga färger; det är mycket 80-tal, scenerierna är ofta drömlika, och Rick Wakeman bidrager med rätt märklig filmmusik som bygger på ett stycke av Dvorák. Slutet känns som en blinkning till Psycho.

John Laughlin som Bobby är filmens svaga länk. Jag gillar honom inte, han känns mest osympatisk och lite irriterande. Kathleen Turner är däremot jättebra. Det är lite kul att hon samma år var med i Den vilda jakten på stenen, en film av ett radikalt annorlunda slag. Bruce Davison har en mindre roll.

Han svettas, stirrar, grimaserar och rycker

Anthony Perkins är fullkomligt fantastisk som predikanten. Han har aldrig spelat mer galen än så här! Han svettas, stirrar, grimaserar, och rycker på ett oefterhärmligt, och oöverträffat, sätt.

… Vilket får mig att tänka på Nattens inkräktare, det vill säga Edge of Sanity, vilken Studio S borde släppa på Blu-ray. Det är den där Anthony Perkins spelar en dr Jekyll som förvandlas till en svettig, stirrande, grimaserande och ryckig mr Hyde, och som mest liknar Iggy Pop…. Och när får vi Ken Russells Gothic på Blu-ray?

Skriven 2021-04-18

print

Våra samarbetspartners