[STUDIO GHIBLI] MINNEN AV IGÅR – färgsprakande och realistiskt drama visade hur filmbolag ofta underskattar sin publik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Omohide poro poro
Regi: Isao Takahata
Originalröster: Miki Imai, Toshiro Yanagiba, Yoko Honna, Mayumi Izuka, Mei Oshitani
Land: Japan
År: 1991
Genre: Animerat, Drama, Romantik
Längd: 118 minuter
Format: Blu-Ray, DVD, VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Animerad film innebär automatiskt “barnfilm”. Animerad film innebär automatiskt “fantasy”. En stor blockbustersuccé på bio innebär automatiskt att filmen måste innehålla en massa action och vända sig till pojkar, killar, män …

Fel, fel, fel … och så fel. Isao Takahata visade med sin helt och hållet realistiska animerade Minnen av igår att filmbolag och marknadens besserwissers ofta underskattar sin publik.

Minnen av igår blev en dundersuccé på japanska biografer – både kvinnor och män i alla möjliga åldrar köpte gärna biljetter för att se ett realistiskt animerat drama med en kvinnlig huvudrollsinnehavare. Minnen av igår låg ohotad som etta på den japanska biotoppen under hela 1991.

Utspelar sig på två tidsplan

Och ja, filmen fungerar också som barnfilm. Man ska inte underskatta en barnpublik heller. Många barn uppskattar att få andra genrer än fantasy serverade, och barn uppskattar mycket att den här filmen inte talar ner till dem utan tar barndomens högst realistiska problem på allvar.

Minnen av igår utspelar sig på två tidsplan. Huvudpersonen, den tjugosjuåriga Taeko Okajima som jobbar på kontor i Tokyo, åker på semester till landet för att plocka safflor – och samtidigt ploppar minnen upp från hennes tid som mellanstadieelev. Vanliga, vardagliga händelser i skolan och i hemmet är det som är viktigt och som influerar huvudpersonens tankar och val i nutiden.

Som Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, fast med ett japanskt kvinnligt perspektiv … och med massor av vackra bilder på gula fält fulla av safflor.

Stillsamt tragikomiska minnen

Safflor användes förr i tiden för att framställa ett lyxigt färgämne som bars av kvinnor vid det kejserliga hovet. De fattiga kvinnor som plockade de stickiga tistlarna hade själv inte råd med färgen … Minnen av igår handlar alltså inte bara om Taekos liv då och nu, utan även om Japans liv då och nu …

Många av Taekos minnen är stillsamt humoristiska eller tragikomiska — som besvikelsen över den första ananasen (taggig, hård, träig – inte alls så god som på burk!), utmaningen att lära sig räkna med bråk (hur kan något bli större när man delar det?), drömmen om en lysande skådespelarkarriär som går i kras efter en enda roll, och samtalet med den första kärleken, ett samtal som handlar helt och hållet om väder!

Den som väntar på något gott…

Vilket väder är bäst – sol, regn eller molnigt? De unga tu kommer överens om att molnigt väder är bäst – de är ju helt klart som gjorda för varandra!

Minnen av igår fick svensk biopremiär så sent som 2019 – nu finns filmen som nordisk utgåva på BD och DVD från TriArt Film. Den som väntar på något gott väntar länge, men kan nu få avnjuta safflor, ananas, moln med mera i denna färgsprakande film!

Skriven 2021-03-19

print

Våra samarbetspartners