[STUDIO GHIBLI] ELDFLUGORNAS GRAV – en av alla tiders bästa antikrigsfilmer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hotaru no haka
Regi: Isao Takahata
Originalröster: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Yoshiko Shinohara, Akemi Yamaguchi, Kozo Hashida
Land: Japan
År: 1988
Genre: Animation, Drama, Krig
Längd: 89 minuter
Format: Blu-Ray, DVD
Distributör: Filmen har inte längre svensk distribution, men finns i skrivande stund – april 2021- att beställas i engelsk utgåva från diverse sajter.
Betyg: 5

Eldflugornas grav är Studio Ghiblis mörkaste och mest nedtonade film. Filmen börjar under en kväll 1945, strax efter att Japan har kapitulerat och förlorat i andra världskriget.

Animeringen fångar en grym realism och en djup ångest. Det här är en film om en förlorad värld, om förlorat hopp, om smärta och lidande … och kärlek. Det handlar också om två barn som försöker överleva i ödemarken. Och om den överlevandes skuld. Akiyuki Nosaka, som själv upplevt andra världskriget, valde att döda sitt alter ego i romanen, eftersom han skämdes för att ha överlevt, medan hans lillasyster dog.

En av de starkaste ”double feature” som skapats

Isao Takahata – manus och regi – arbetade med Eldflugornas grav (baserad på Akiyuki Nosakas roman) samtidigt som Hayao Miyazaki skapade Min granne Totoro (baserad på en egen originalidé). Det här måste vara den starkaste “double feature” som någonsin skapats från en filmstudio. Ja, de båda filmerna visades som “double bill” – något som tar tre timmar. Enligt legenden var de visningar populärast som avslutades med den “glada filmen” om trollet Totoro.

Antikrigsbudskapet går fram utan övertydlighet

Eldflugornas grav rankas än idag som en av alla tiders allra bästa antikrigsfilmer. Inte dåligt för en tecknad film om två små barn. Inte dåligt för en film som egentligen inte innehåller några krigsscener … men budskapet går fram ändå, med all önskvärd tydlighet – utan övertydlighet.

Har aldrig haft svensk biodistribution

Det här är den enda Studio Ghibli filmen som INTE finns som BD (eller DVD) från TriArt Film, där man hittar alla de andra tjugoen Studio Ghibli filmerna – inklusive Nausicaä och Vindarnas dal som är “film noll” i serien.

Eldflugornas grav producerades inte av Studio Ghiblis dåvarande moderbolag Tokuma, utan av Shinchosha som var förläggare för Nosakas roman.Därför har den aldrig ingått i det internationella distributionsavtal som omfattar de andra filmerna. Filmen har heller aldrig haft svensk biodistribution.

Men ingen Studio Ghibli best of-lista är komplett utan den här filmen. Det är den mest effektiva och sorgesamma animering man kan tänka sig. Och en mycket gripande historia.

Skriven 2021-04-16

print

Våra samarbetspartners