EWA KLINGBERG: Bästsäljare byter genre och ger ut mysdeckare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bästsäljande författaren Ewa Klingberg släpper nu sin första deckare. Som vanligt utspelar sig hennes böcker i Smålandsmiljö, denna gång i Värnamo. I Midsommarblot får läsarna följa ett drama där frostiga familjerelationer i nutid och dåtid vävs samman.

— Som författare låter jag mig ofta inspireras av omgivningen. Jag plockar en ingrediens här och en där. Sedan lägger jag allt i samma skål och rör om länge och väl. Resultatet blir ett hopkok av händelser: sanna och uppdiktade, förvanskade och friserade. Ibland till och med förvillande lika verkligheten. I Midsommarblot har jag tagit avstamp i historien om kreaturshandlaren Erik Johansson som försvann spårlöst från Värnamo den 18 augusti 1960. Enligt tidningsartiklar från den här tiden hade han vid försvinnandet en stor summa pengar på sig, säger Ewa Klingberg.

Berättelsen i Midsommarblot handlar om Niklas, som återvänder till Värnamo och sin pappas tomma hus. Begravningen är avklarad, nu ska han bara röja och sedan låta en mäklare göra jobbet. Men i takt med att Niklas tömmer sitt barndomshem hittar han pappans gamla urklipp om ett försvinnande som aldrig fick någon förklaring. Lika förbryllad blir han av Jills, sin halvsysters, agerande som inte vill ha någonting från huset och att hans pappa, en av ortens kända profiler, inte ville ha en stor begravning.

Hästhandlaren Kåge försvann spårlöst på 60-talet, och de enda ledtrådarna efter honom var en cykel och en skjorta. Den mystiska händelsen väcker Niklas nyfikenhet. Kanske ska han reda ut fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare den far han tvingades lämna som fyraåring. Vad som var tänkt att bli en kort visit i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstaden med sitt höga tempo och alla måsten inte längre lika angelägen för Niklas. Samtidigt får han en möjlighet att upprätta relationen med sin egen dotter.

Midsommarblot är första delen i Ewa Klingbergs nya mysdeckarserie. Återigen har hon valt en småländsk småstad som skådeplats, och läsaren bjuds in till en värld bestående av skrönor, härliga karaktärer och en och annan påse Ahlgrens bilar.

“Han reste sig och råkade slänga en blick ner i skräpkorgen. Förvånad tittade han på pappersbollarna som täckte botten. Han hade ju tömt den senast han var här. Nyfiket vände han uppochner på korgen över skrivbordet. Var det Jill som hade kastat det här? Han slätade ut ett gulnat tidningsurklipp. Det var skört och vecken gjorde texten svårläst. Reportaget täckte i stort sett hela sidan och upphovsman var Gunnar Tell. Niklas slätade ut ännu en boll. Även detta reportage var signerat GT. Niklas sorterade sidorna i datumordning. Alla var från sommaren 1965. Året då Niklas flyttat och Jill rymt hemifrån.”
— ur Midsommarblot

Släpps: 26 april
Släpps som ljudbok: 5 maj

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners