DEN BLODIGA FJÄRILEN – traditionellt mordmysterium med intrikat upplösning i italiensk klassiker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Una farfalla con le ali insanguinate (The Bloodstained Butterfly)
Regi: Duccio Tessari
Skådespelare: Helmut Berger, Giancarlo Sbragia, Evelyn Stewart, Silvano Tranquilli, Wendy D'Olive
Land: Italien
År: 1971
Genre: Mysterium, Thriller
Längd: 99 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Låt oss titta på ännu en italiensk klassiker som nu streamas på Netflix. Som jag nämnde i min recension av Demons och Démoni 2, har Netflix köpt in en rejäl hög äldre italienska filmer.

Den blodiga fjärilen från 1972, i regi av Duccio Tessari, är bättre känd under sin engelska titel The Bloodstained Butterfly. Den italienska titeln vågar jag knappt ge mig på – Una farfalla con le ali insanguinate. Det här är en giallo.

Traditionellt mordmysterium

… Och det är ju rejält coolt att det plötsligt ligger en äkta italiensk giallo på Netflix (det finns även en eller ett par på Amazon Prime). I hyrvideons barndom i början av 1980-talet fanns det en rad gialli att hyra i Sverige. När dessa försvann ur butikerna blev det till att beställa filmer från utlandet. I och med att DVD-formatet anlände, släpptes några gialli även i Sverige, men rent allmänt har vi varit hänvisade till utlandet.

Jag trodde att jag hade sett Den blodiga fjärilen, men det visade sig att så inte var fallet. Netflix visar den med italienskt tal, och filmen skiljer sig en del från andra gialli. Tessaris film är lite mer av ett traditionellt mordmysterium, en whodunit, och polisarbetet skildras relativt realistiskt.

Ytterligare kvinnor mördas

En tonårstjej hittas mördad i en park – hon har förresten ett halsband med en fjäril, därav titeln. En man i rock och hatt ses fly från platsen. Misstankarna leder till en populär TV-personlighet; Alessandro Marchi (Giancarlo Sbragia). Mordoffret var hans dotters bästa vän. Deras vän Giorgio (Helmut Berger), en pianist som verkar halvknäpp, var förälskad i mordoffret. Alessandro har en vass advokat; Giulio (Günther Stoll), som dessutom är Alessandros frus hemlige älskare. Giulio misslyckas med att försvara Alessandro, som hamnar i fängelse – men medan han sitter där, mördas ytterligare kvinnor.

Inte lika mycket sex och våld som i andra gialli

Som framgår är intrigen snårig som en TV-såpa. Men det hör genren till. Till persongalleriet kommer ett par poliser, varav en ständigt är missnöjd med sitt kaffe i ett återkommande skämt jag skrattade åt varje gång. Upplösningen är intrikat.

Den blodiga fjärilen är en aning långsam, och den innehåller inte lika mycket sex och våld som många andra gialli. Men har man tålamod belönas man. Det här är en bra film. Filmfotot är snyggt och miljöerna är härliga; handlingen utspelas i Milano, en stad som – åtminstone i den här filmen – känns levande, nästan organisk. Ett myller av gränder och vackra byggnader. Vidare står Gianni Ferrio för riktigt bra, ofta kreativ filmmusik.

Jag tycker förstås att du ska ta dig en titt på den här filmen, nu när den är tillgänglig på Netflix. Med lite tur finns det fler gialli i filmpaketet som köpts in.

Skriven 2021-04-02

print

Våra samarbetspartners