SUFJAN STEVENS bland nyheter från Playground v. 14

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SUFJAN STEVENS PRESENTERAR ALBUMSERIEN CONVOCATIONS
Den ständigt flitige Sufjan Stevens presenterar idag sitt nya ambitiösa projekt Convocations, en albumserie i fem delar vars första del Meditations släpptes igår. Serien släpps i sin helhet den 6 maj.
Det 49 låtar långa projektet består förutom Meditations av volymerna Lamentations, Revelations, Celebrations och Indications, och en ny volym släpps veckovis. Stevens skrev och spelade in Convocations i höstas som en hyllning till sin pappa efter hans bortgång i september. Varje del av projektet reflekterar representerar en cykel i sorgeprocessen, och de känslor varje cykel innefattade för Stevens. Musikaliskt hämtade han inspiration från pionjärer som Morton Subotnick, Maryanne Amacher, Christian Fennesz, Brian Eno och Wolfgang Voigt.

THE AVALANCHES FIRAR JUBILEUM FÖR SINCE I LEFT YOU MED NYUTGÅVA
The Avalanches banbrytande debutalbum Since I Left You firar 20-årsjubileum i år, och detta ska naturligtvis firas. Det vankas nyutgåva av albumet den 4 juni, innehållandes originalspåren plus femton remixar av bland andra MF Doom, Stereolab och Carl Craig.
Australiska The Avalanches tog hundratals vinyl-samplar till hjälp när de skapade Since I Left You. Klassiska singlar som Frontier Psychiatrist och albumets titelspår får på denna återutgåva nytt liv genom remixarna utan att förlora originalens härliga känsla. Varje format – CD, vinyl och digitalt – får dessutom sin egen unika låtlista.

IRON & WINE SLÄPPER SINGEL FRÅN DET ”FÖRLORADE” ALBUMET TALLAHASSEE
Den 7 maj släpper Iron & Wine Tallahassee; Archive Series Volume no. 5, hans “förlorade” debutalbum. På albumet hittar vi en samling låtar som spelades in 1998-1999 under tiden Sam Beam gick en utbildning på College of Motion Picture Arts vid Florida State University i Tallahassee. Tre år senare kom fullängdaren The Creek Drank The Cradle som blev början på en hel radda hyllade och ikoniska singer/songwriter-album. I veckan kom första singeln från Tallahassee, Calm on the Valley.
Tallahassee, en samling på elva låtar, hade i princip glömts bort av Beam själv men hade bevarats av hans före detta rumskamrat och Iron & Wine-medlem, EJ Holowicki. Det var också mycket tack vare Holowicki som låtarna överhuvudtaget dokumenterades när de två bodde tillsammans, och han agerade sedermera både ljudtekniker, basist och producent på samlingen.

SVART PANTER GÖR SMITH & THELL VIRALA PÅ TIKTOK
Smith & Thells singel Forgive Me Friend var en stor hit i Norge, Danmark och Sverige, där den toppade radiolistan. Den låg även på topp 10 på Billboards AAA-radiolista och har streamat multum på Spotify.
Nu tar spåret rejäl fart även på TikTok, med mer än 7700 videor och mer än 92 miljoner visningar, och det är filmer med djur i huvudrollen som blir virala. Låtens texttema verkar passa bra till djur som bråkar och sedan blir sams. Den största är från Luna The Pantera, där en rysk svart panter slåss med en hård rottweilerhund i snön, men strax blir de bästa kompisar igen.

MATTHEW E. WHITES OCH LONNIE HOLLEYS SAMARBETSALBUM UTE NU
Idag släpps Broken Mirror: A Selfie Reflection, samarbetet mellan Matthew E. White och Lonnie Holley.
Holley och White kan tyckas udda samarbetspartners. Holley, 70 år, är aktivist och konstnär som gav ut sin första musik 2012, och White, 38 år, slog igenom stort med albumen Big Inner och Fresh Blood tack vare sitt noggranna och djupa låtskrivande och produktion. Här möts två starka viljor för en komplex och mångfacetterad musikalisk upplevelse av psykedelisk natur. Det är ett möte som åsidosätter förväntningar av generation och genre, scen och situation för att istället fungera som ett utbyte av sanning, vishet och energi.

NYTT ALBUM FRÅN DARKSIDE I JULI
Den 23 juli släpper DARKSIDE sitt andra album SPIRAL via Matador, och idag kan man höra deras nya låt The Limit. Låten följer upp episka singeln Liberty Bell som släpptes i december förra året.
DARKSIDE bildades i Rhode Island 2011. Duon består av Nicolás Jaar och multiinstrumentalisten Dave Harrington. 2012 var första EP:n klar och fullängdaren PSYCHIC släpptes på skivetiketten Matador. Recensionerna glödde och New York Times kallade skivan för ”Soundtracket till den förlorade sci-fi-filmen av David Lynch.” 2014 gjorde de sedan en turné som även Stockholm och Debaser Medis fick smaka på. I Sverige fick PSYCHIC bland annat 6/6 möjliga av Gaffa och 4/5 av Kulturbloggen.
2018 hyrde Harrington och Jaar en liten stuga i Flemington, New Jersey och den nya skivan SPIRAL är förstås frukten av den här perioden. Den låter precis som det bara kan göra när duon får detta fria utrymme.

JAPANESE BREAKFAST TILLBAKA MED SINGELN POSING IN BONDAGE
Michelle Zauner, alias Japanese Breakfast, bjöd för drygt en månad sedan på den sprillans nya låten Be Sweet, och kritikerna var inte sena med sina lovord. Nu följer hon upp med singeln Posing in Bondage från kommande albumet Jubilee som blir hennes tredje i ordningen.
Efter albumet Soft Sounds From Another Planet som släpptes 2017 har Zauner hållit sig aktiv. Hon har hunnit med att både publicera en memoar och släppa en EP under artistnamnet BUMPER tillsammans med Ryan Galloway. På Jubilee hör vi Zauner nå nya höjer av musikalisk våghalsighet, med maximal glädje, fantasi och spänning som ledstjärnor.

NY SINGEL FRÅN JON HOPKINS – EP PÅ GÅNG
Wintergreen är namnet på den nya singeln från Jon Hopkins kommande EP, Piano Versions. EP:n är en slags systerplatta till Asleep Versions från 2014, med fyra enkla pianocovers av låtar från en rad olika genrer.
Hopkins berättar att han längtat efter att sätta pianot i fokus, och nu på Piano Versions äntligen fått chansen att göra det. Han var mån om att släppa in omvärlden på låtarna, så han inkluderade vad som än skedde utanför hans fönster vid inspelningen – buller, fågelsång, köksslammer från grannarna.

SKULLCRUSHERS EP STORM IN SUMMER ÄNTLIGEN UTE
Idag släpper Helen Ballentine, känd som Skullcrusher, sin efterlängtade EP Storm In Summer. På EP:n balanseras det mörka med det ljusa; ett förvånansvärt tufft artistnamn står i stark kontrast mot den ljuva musiken, men där bakom gömmer det sig en intensitet värdig namnet.

Ballentine har tack vare sitt eleganta, hypnotiska låtskrivande byggt upp ett rykte som en av USA:s mest spännande unga artister. Under tiden som följde släppet av hennes internationellt uppmärksammade debut-EP förra sommaren begav Ballentine sig från västkusten där hon bor till östkusten för att jobba på nytt material tillsammans med samarbetspartnern Noah Weinman. Den ångest och osäkerhet Ballentine upplevde när hennes lyssnare själva analyserade och bildade sig uppfattningar om hennes innersta och mest privata tankar i musiken på debut-EP:n bearbetades och kanaliserades genom musiken på Storm In Summer.

SKIVBOLAGET YOUNG TURKS BYTER NAMN
Det brittiska skivbolaget Young Turks meddelar att de med omedelbar verkan byter namn till Young.
Enligt bolagets grundare Caius Pawson har man gjort en självrannsakan gällande namnets innebörd – från början inspirerat av Rod Stewarts låt med samma namn, men med historiska kopplingar till det armeniska folkmordet – och beslutat att ett namnbyte var det enda rätta.

YAEJIS MIXTAPE FYLLER ETT ÅR
Ett år har gått sedan Yaeji släppte sin hyllade mixtape WHAT WE DREW 우리가 그려왔던. För att uppmärksamma årsdagen till både sin mixtape och till början på de pandemirelaterade nedstängningar i stora delar av världen har den amerikansk-koreanska sångerskan, DJ:n och producenten skapat en video till bonuslåten When In Summer, I Forget About Winter.
Videon är ett kollage av Yaejis upplevelser av det gångna året, fångade av hennes mobil och kamera. Hon gjorde även en intervju på Women in Sound-podcasten där hon berättade om skapandeprocessen bakom mixtapen.

KENT HILLI FRÅN PERFECT PLAN SLÄPPER SOLOALBUM
När Perfect Plan från Örnsköldsvik släppte sin debut 2018 var det många som tappade hakan. Bandet levererade magnifik melodisk hårdrock med den fantastiske sångaren Kent Hilli i spetsen. Förra årets uppföljare hyllades också, men tyvärr fick alla turnéplaner för bandet läggas på hyllan eftersom pandemin drabbade oss.
Dock ledde denna ofrivilliga paus till att Hilli nu på allvar kunde börja jobba med sin soloskiva, och tillsammans med svenske Mike Palace spelades albumet The Rumble in. Palace är en erfaren producent och låtskrivare, och tillsammans levererar de ett album som kommer att falla alla som gillar klassisk hårdrock på läppen. Bland inspirationerna nämner Kent Hilli bland andra Foreigner, Survivor, Giant, Whitesnake och Europe.
The Rumble släpps 18 juni, men redan nu finns singeln Don’t Say It’s Forever ute.

STYX SÅNGARE DENNIS DEYOUNG SLÄPPER SITT SISTA SOLOALBUM
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär sätter Dennis DeYoung punkt med detta, sitt sjunde, soloalbum. 26 East Vol 2 är en fristående fortsättning på albumet 26 East Vol 1 som kom förra året.
Tillsammans med sina barndomskamrater John och Chuck Panozzo (som för övrigt var hans grannar, just på gatan 26 East i Chicago) startade DeYoung Styx i början av 70-talet. Dessa bägge album summerar DeYoungs karriär, och han hämtar helt klart inspiration från det klassiska Styx-soundet men levererar också låtar som kanske inte platsar i mallen. DeYoung själv säger att han är nöjd över att han nått så långt i sin karriär att han kan strunta i mallar och hur det ”borde” låta.
Albumet gästas bland annat av Tom Morello (Rage Against The Machine) och Jim Peterik (Survivor) som även varit med och producerat.
26 East Vol 2 släpps 11 juni, men redan nu har den episka sexminuterssingeln Isle Of Misantrophe plus musikvideo släppts.

© Playground Music Scandinavia

print

Våra samarbetspartners