KATE EBERLEN : SOM OM DU INTE FANNS – både romantisk historia utan fluff och kärleksförklaring till Italien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Miss You
Förlag: Norstedts
Översättning: Charlotte Hjulström
Genre: Romantik
Antal sidor: 521
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2017-11-15

Kate Eberlens bästsäljare Miss You har fått den gåtfulla svenska titeln Som om du inte fanns. Det svenska omslaget fångar stämningen och miljöerna – de viktigaste sakerna händer i London eller i Italien. Och det finns duvor att mata överallt.

Moderna rum med utsikt

För att beskriva Som om du inte fanns mycket snabbt: Det här är som en modern A Room with a View/Ett rum med utsikt. Eller som om David Nicholls framgångsrika (och filmatiserade) roman One Day hade mött Richard Linklaters Before Sunset filmtrilogi.

På ytan är det en romantisk historia: två människor är som skapta för varandra, det är meningen att de ska få vara tillsammans (som i One Day) och det första mötet sker i Florens (tänk A Room with a View) men det uppstår komplikationer och tiden går (precis som i Before Sunset trilogin) och allt blir mycket mer invecklat än vad man hade tänkt sig.

Nyckelscener i Florens

Men det här är ingen lättviktig, fluffig romance, romanen handlar till stor del om skuldkänslor och sorgearbete. När romanen inleds är Gus på Italiensemester med sina föräldrar – hans bror har just dött och familjen håller på att slitas sönder.

Tonåriga bästa vännerna Tess och Doll vill att Gus ska ta ett foto åt dem på Ponte Vecchio, som de ska ha som minne från sin resa – och detta är det första mötet mellan Tess och Gus. Eller icke-mötet. De har egentligen inte blivit ordentligt introducerade för varandra. Men ödet ger dem fler chanser, för de måste få mötas på riktigt, även om de hela tiden verkar gå om varandra. Även det sista mötet i boken utspelar sig i Florens.

Svaret på Tess fråga är onekligen: Ja. Det är det som bra författare gör. De gör att man verkligen vet hur det är att vara någon annan och att befinna sig någon annanstans för ett kort ögonblick.

Perspektiv på Londonlivet

Det märks att Kate Eberlen verkligen älskar Italien, hela romanen är som en kärleksförklaring till landet och till staden Florens. Det är signifikant för romanen att många av de viktigaste scenerna utspelar sig i Italien – det är som om Tess och Gus förvandlas till de personer som de egentligen ska vara, istället för de stressade Londonbor som de är till vardags.

Samma tanke som när man läste A Room with a View dyker upp i huvudet: Om inte Italien hade funnits – hade de två huvudpersonerna då fått varandra?

print

Våra samarbetspartners