BOBBY GILLESPIE och JEHNNY BETH går samman och släpper albumet “Utopian Ashes”- ute 2 juli

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Primal Screams frontman Bobby Gillespie har teamat upp med Jehnny Beth, soloartist och vokalist i bandet Savages, på kommande albumet “Utopian Ashes” som släpps den 2 juli 2021. Idag får vi också ett första smakprov från albumet med nya singeln “Remember We Were Lovers”.

“Utopian Ashes” är ett album som utforskar känslor av förlust, misskommunikation och den känslomässiga berg- och dalbana som ett gift par går igenom när man inser att förhållandet är på väg att ta slut. Albumet bygger bland annat på inspiration från country-soul-klassiker såsom Gram Parsons och Emmylou Harris ”Grievous Angel”, och George Jones och Tammy Wynettes ”We Go Together”, på temat att hantera den tunga verkligheten av en kärlek som dör. Beth och Gillespie skyr inte att behandla det jobbiga, men albumet uppfyller samtidigt det som ska vara målet för all god konst: att få oss att känna oss mindre ensamma. Och även om det inte är självbiografiskt har albumet präglats av låtskrivarnas egna upplevelser.

“In the same way you create characters for a novel, we’ve created characters here,” säger Jehnny Beth. “But you put yourself in it, because you’re trying to understand the human situation. The singing has to be authentic. That’s all that matters.”

“When you write a song you marry the personal with the fictional and make art,” lägger Gillespie till. “I was thinking about two people living alone, together but apart, existing and suffering in a psychic malaise, who plough on because of responsibilities and commitments. It’s about the impermanence of everything — an existential fact that everyone has to face at some point in their lives.”

Beth och Gillespie träffades första gången 2015 när de båda blev inbjudna till att uppträda med punkpionjärerna Suicide på Barbican i London. Sommaren därefter joinade Jehnny Primal Scream på scenen för en duett av Nancy Sinatra och Lee Hazlewoods “Some Velvet Morning”. 2017 träffades de upp i Paris för sessioner tillsammans med Beths musikpartner Johnny Hostile och resten av Primal Scream. Deras initiala elektro-fokuserade idéer utvecklades gradvis till ett bredare sound av soul, country, blues och rock’n’roll.

Med singeln “Remember We Were Lovers”, som släpps idag 31 mars, får vi det första smakprovet av vad man kan förvänta sig av albumet, med Gillespies och Beths känslofyllda röster som uttrycker totalt motsatta åsikter när deras förhållande faller ihop.

Gillespie förklarar: “I wanted to put pain back into music. I wasn’t hearing a lot of it in modern rock music”.

Utöver Bobby Gillespie och Jehnny Beth ser vi även Johnny Hostile (bas) och Primal Scream trion Andrew Innes (gitarr), Martin Duffy (piano) och Darrin Mooney (trummor) på albumet.

“Utopian Ashes” låtlista:
1. ‘Chase It Down’
2. ‘English Town’
3. ‘Remember We Were Lovers’
4. ‘You Heart Will Always Be Broken’
5. ‘Stones of Silence’
6. ‘You Don’t Know What Love Is’
7. ‘Self-Crowned King of Nothingness’
8. ‘You Can Trust Me Now’
9. ‘Living A Lie’
10. ‘Sunk In Reverie’

© Sony Music Entertainment Sweden

print

Våra samarbetspartners