BEN MACINTYRE: Agent Sonya – när verkligheten överträffar fiktionen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Engelska landsbygden, 1942. Den eleganta och något reserverade hemmafrun Mrs Burton tar den sedvanliga cykelturen in till stan. Ingen i grannskapet kan ana vad det är hon egentligen håller på med – hon arbetar nämligen som professionell spion. Hennes riktiga namn var Ursula Kuczynski, men hon har gått till historien under sitt kodnamn: Sonya. Hennes spektakulära liv kantades av osannolika uppdrag; hon planerade ett mordförsök på Hitler, spionerade på japanerna i Manchuriet och hjälpte Sovjetunionen att bygga kärnvapen. Agent Sonya är den fantastiska berättelsen om den främsta kvinnliga spionen i världshistorien, ett människoöde som aldrig förr berättats, skriven av Ben Macintyre, en av Storbritanniens mest erkända historiker.

Berättelsen om Sonya och hennes liv blir också en skildring av 1900-talets stora konflikt mellan supermakterna och deras olika ideologier, mellan kommunism, fascism och västmakternas demokrati. Den kastar nytt ljus över kampen mellan agentnätverk och hur sympatier har skiftat under modern tid.

Ben Macintyre har haft unik tillgång till Sonyas egna dagböcker och den hemliga korrespondensen mellan agenten och hennes uppdragsgivare. Författaren har åstadkommit en i det närmaste makalös dokumentär berättelse om en legendarisk agent som påverkade utgången av kalla kriget.

Historiska Medias förläggare Lena Amurén berättar:

– Efter det stora intresset för Ben Macintyres förra bok, Spion och förrädare, känns det extra roligt att få ge ut Agent Sonya. Ursula Kuczynskis levnadsöde är det mest fascinerande jag har stött på. Just författarens förmåga att dramatisera skeendet gör att framställningen har skönlitterära kvaliteter och att man som läsare flera gånger ställer sig frågan: var det verkligen så här? Och det var det, i det här fallet överträffar verkligheten faktiskt fiktionen!

Macintyres medryckande sätt att skriva och hans träffsäkerhet bjuder in till rafflande läsning om en extraordinär kvinna. På samma gång knyter skildringen an till 1900-talets största historiska händelser.

Låt dig fängslas av den fantastiska berättelsen om den främsta kvinnliga spionen i världshistorien, skriven av en enastående skicklig författare.

Boken släpps: 1 april
Släpps som ljudbok: 20 april

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners