MODIGA MÄN – rolig actionkomedi om udda snutpar och en get

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Cabras da Peste (Get the Goat)
Regi: Vitor Brandt
Skådespelare: Matheus Nachtergaele, Edmilson Filho, Letícia Lima, Leanro Ramos, Evelyn Castro
Land: Brasilien
År: 2021
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 97 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion (i samarbete med bland annat Paramount). Denna gång en brasiliansk sådan. Efter att ha sett en mängd Netflixproduktioner konstaterar jag att de som inte är amerikanska ofta är lite bättre än, ja, de amerikanska.

Modiga män är en rätt trist titel. Den får mig förstås främst att tänka på den gamla, svenska TV-serien Modiga mindre män från 1960-talet. Originaltiteln lyder Cabras da Peste, medan den engelska titeln är Get the Goat. Jag hade inte tvekat att se en film som heter Hämta geten!

Är varandras direkta motsatser

Det handlar om en actionkomedi. Jag har aldrig tidigare sett en brasiliansk actionkomedi. Fast jag har inte sett så många brasilianska filmer. Förutom skräcklegenden Coffin Joes bisarra B-filmer, har jag nog bara sett några stenhårda, skitiga filmer om kriminella, droghandel och elitpoliser.

Vitor Brandt har regisserat den här filmen om den ambitiöse polisen Bruceuilis (Edmilson Filho) – han heter så i förnamn. Det uttalas Bruce Willis. Han vill helst vara lika cool som snutarna i amerikanska actionfilmer. Matheus Nachtergaele spelar skrivbordspolisen Trindade, han är Bruceuilis direkta motsats. Trindade vill helst sitta på polisstationen och göra enkla saker.

När Trindade tvingas ageras undercover i ett försök att sätta dit knarkhandlare, går saker och ting fel. Hans tuffe partner skjuts ihjäl och skurkarna kommer undan. Trindade omplaceras och paras ihop med Bruceuilis. Det dröjer förstås inte länge innan de råkar på ligan som dödade Trindades kollega, så de försöker sätta dit dem.

Har med sig en get

Modiga män innehåller några scener som fick mig att skratta högt. Här finns ett flertal roliga repliker. Slagsmålen är oväntat bra; Edmilson Filho är visst både kampsportare och ståuppkomiker, läser jag. Det är kul att Bruceuilis är den jäkel på att slåss, men han kan inte köra bil, så han cyklar istället. Dessutom har han hela tiden med sig en get. Efter ett tag bär geten skottsäker väst. Under öppningsscenerna spelas en cover på The Heat Is On från Snuten i Hollywood – på portugisiska.

Dock är filmens berättartempo lite ojämnt. Berättandet saknar ibland flyt, ungefär som gamla Terence Hill och Bud Spencer-filmer från 1970-talet. Emellanåt kom jag på mig med att tappa tråden och undrade vad de höll på med.

… Men när filmen är rolig, är den väldigt rolig. Och Modiga män är bättre än det mesta som görs av Netflix.

Skriven 2021-03-19

print

Våra samarbetspartners