ROXETTE – ”Joyride” fyller 30!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu på söndag den 28 mars är det 30 år sedan Roxette gav ut sitt tredje album ”Joyride”, uppföljaren till bandets rekordartade globala genombrott med albumet ”Look Sharp!” 1989.

De tre USA-ettorna ”The Look”, ”Listen To Your Heart” och ”It Must Have Been Love” och andra stora hits som ”Dressed For Success” och ”Dangerous” hade förvandlat en lokal svensk angelägenhet till dörröppnaren för det internationella svenska musikundret på 90-talet.

”Joyride” var albumet som skulle cementera de smått osannolika framgångarna för Marie Fredriksson och Per Gessle. Många artister hade säkert börjat darra på manschetterna under trycket från alla förväntningar. Men Roxette levererade. Eller som Per Gessle minns det:

”Björn Ulveaus berättade en gång att ABBA kändes mitt i prick när de gjorde ’Mamma Mia’. De hade haft många hits, alla väntade på en ny platta – men trots pressen kunde de lätt leverera. Och precis så kände jag med Joyride. Jag kom hem en dag och såg en lapp från min fru Åsa, där det stod: ’Hej, din tok – jag älskar dig’. Jag tog gitarren, ändrade det till ’Hello, you fool, I love you’ och skrev låten. Jag visste direkt att det skulle bli en hit. Alla delarna stämde. Med låten ’Joyride’ var hela plattan i hamn.”

När ”Joyride” gavs ut var dock världen knappast på en glädjetripp. Tvärtom. Att samtidigt som USA inleder operation ”Desert Storm” i Kuwait ge ut en skiva med namnet ’Joyride’ och flyga jorden runt på promotionresor kändes inte som någon mästerlig timing.

Men våren 1991 gick det mesta Roxettes väg. Titelspåret rusade snart upp på listorna och gav gruppen deras fjärde USA-etta – än idag ett närmast ointagligt rekord för en svensk artist – medan singelhits som ”Fading Like A Flower”, ”Spending My Time” och ”Church Of Your Heart” väntade på sin tur. Snart hade albumet passerat elva miljoner sålda exemplar totalt.

”Ett av de främsta skälen till att Roxette – och inte minst vårt största album ’Joyride’ – blev en sådan kolossal framgång är förstås att Maries sång var i särklass. Hon kunde göra storverk av mina låtar och plattan innehåller flera av hennes toppar. Förutom de stora hitsen så finns t ex ’Perfect Day’, ’Hotblooded’, ’(Do You Get) Excited?’ och inte minst ’Watercolours In The Rain’, som hon själv hade skrivit underbar musik till och där jag hade en text som visade sig passa perfekt”, berättar Per.

”Joyride”-jubileet firas i höst med en vinylbox bestående av fyra LP-skivor samt en 3-CD-box, som förutom originalutgåvan innehåller mängder med outgivet eller svåråtkomligt material som tecknar en större bild av ett stycke svensk musikhistoria.

© Warner Music Sweden

print

Våra samarbetspartners