SNIPER – fullt godkänd människojakt med Tom Berenger under sina glansdagar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Luis Llosa
Skådespelare: Tom Berenger, Billy Zane, J.T. Walsh, Aden Young, Ken Radley
Land: USA
År: 1993
Genre: Action, Krig, Thriller
Längd: 98 minuter
Format: Blu-Ray/DVD
Distributör: Filmen finns inte längre utgiven på svensk dvd, men den är av allt att döma alltjämt tillgänglig på engelsk utgåva. Kolla förslagsvis på Amazon.co.uk
Betyg: 3

Jag hade nog näsan lite väl högt upp i vädret när Sniper dök upp i videobutikerna i början av 90-talet. Fick för mig att det rörde sig om B-film i bottenslaskträsket och såg den därför aldrig när det begav sig.

Ja, B-film rör det sig om i jämförelse med Hollywood, men bottenslaskträsket är absolut inte dess hemvist.

Zane vacklar hit och dit

Utspelad i Panamas djungler (men om jag förstått saken rätt inspelad i Australien) med en Tom Berenger i sitt livs vackraste glansdagar och en Billy Zane vars såväl skådespelarinsats som rollfigur vacklar lite hit och dit. Trots detta fungerar kemin mellan de hårda grabbarna överlag bra.

Första halvan är en fin, riktigt intensiv regnskogs- och människojaktsupplevelse, medan den andra tappar något, framförallt mot slutet. Icke desto mindre: en fullt godkänd skapelse.

Skitbra ormskräck

Sniper regisserades av peruanen Luis (född 1951), som sedermera inte gjort alltför många spelfilmer, utöver utmärkta Anaconda (1997), också den B-filmsklassad, trots bland andra Jon Voight, Jennifer Lopez, Eric Stoltz, Owen Wilson och Danny Trejo(!). Enligt min mening: Skitbra ormskräck!

Undervärderad The Specialist

Och innan dess likartade The Specialist – jämför nu med Sniper), 1994, med Stallone och Sharon Stone i huvudrollerna, som jag också minns som lite undervärderad, och som Llosa fick förtroendet att göra tack vare just Sniper, gissar jag.

Efter lite googling visar det sig att Llosa numera mest tycks göra peruansk såpa-TV.

Skriven 2021-03-05

print

Våra samarbetspartners