ROBERT HARRIS : VEDERGÄLLNING – initierad spänning om raketerna som skulle vända andra världskriget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: V2
Förlag: Bookmark Förlag
Översättning: Svante Skoglund
Genre: Deckare, Spänning, Skönlitteratur
Antal sidor: 314
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-15

Vedergällning. De historiska romanernas mästare Robert Harris är tillbaka – “back with av vengance!” – med en roman som är skriven helt och hållet under “lockdown”. En roman som skildrar ett London som lever med en helt annan skräck: de fasansfulla V-2 raketerna som när som helst kan utplåna dig … V:et i V-2 står för vedergällning.

Vedergällningsprogrammet grundades när allt hopp för en tysk vinst av andra världskriget var ute. Enda meningen var att orsaka så mycket lidande och död som möjligt. Raketerna medförde både svält i Holland (raketerna sköts upp från Holland) och bostadsbrist lång tid framöver i London med omnejd.

Kostade 25.000 tvångsarbetare livet

I Robert Harris roman får vi följa hur det känns att befinna sig på marken i London och se ett helt Woolworths utplånas med alla kvinnor och barn som köar där, för att affären precis har fått in nya varor i ett Storbritannien som lider under strikt ransonering. Det här har hänt. Det var den 25 november 1944 och 134 oskyldiga civila miste livet när en V-2 raket slog ner som en blixt från klar himmel.

Fakta är att det tyska V-2 projektet kostade över 20 000 tvångsarbetare livet. Raketen dödade 2700 personer i London och skadade 6500. I Antwerpen dödades 1700 personer och 4500 skadades. Runt 20 000 byggnader i London området demolerades totalt och 580 000 skadades. Bostadsbristen blev det största samhällsproblemet under åren efter krigets slut. V-2 projektet kostade mer än USA:s atombombsprojekt och har utnämnts till andra världskrigets största resursslöseri – på alla fronter. En tveksam “ära” för ett projekt att gå till historien för.

Kvinnors insatser var livsavgörande

Alla historiska fakta är korrekta och verkliga, men romanens två huvudpersoner är fiktiva. Kay Cotton-Walsh är en WAAF officer och skicklig på att räkna. Hon skickas till Holland, tillsammans med sju andra kvinnor, för att räkna ut varifrån V-2-raketerna skjuts upp. Uppgifterna ska sedan skickas hem till RAF så att de kan oskadliggöra uppskjutningsplatserna.

En sann historia som är mycket mer spännande än den i den ganska tama och förutsägbara matematikfilmen Hidden Figures.

Att kvinnors arbete under kriget ofta försummas bör framhållas – trots att deras insatser var livsavgörande på så många sätt. Kodknäckarna på Bletchley Park. Ambulansförare, sjuksköterskor, kemister, vårdpersonal. De duktiga matematikerna. Alla inom WAAF. Tjejerna som likt croupiers flyttade på pjäser på en karta för att visa var bomber skulle slå ner och därmed kunde varningar skickas ut och folk kunde gå ner i skyddsrum, och tusentals liv räddades … Och. Deras vapen var en räknesticka. “Computer” på denna tid var en tjej som räknade ut saker. Det var inte en maskin. De hade otroligt stressiga och viktiga och påfrestande jobb. Få, om ens någon, skulle klara av det idag.

Döda människor på distans i ett förlorat krig

Romanens andra huvudperson är civil – ingenjören Rudi Graf jobbar för nazisterna utan att sympatisera det allra minsta med dem — han ville bara ha pengar för att bygga raketer. Hans chef Wernher von Braun fixade fram fem miljoner mark. En astronomisk summa på den här tiden. Graf drömmer om att bygga raketer som en dag ska ta människor till månen. Att raketerna används för att döda civila via distans, utan att en pilot behöver följa med, i ett krig som han förstår redan är förlorat, det är en stor sorg för Graf. Men han gör ingenting för att förhindra det.

Början på den moderna krigsföringen

Vad vi ser här är en klassisk Robert Harris karaktär – en från början relativt renhårig och ambitiös man som råkat hamna på fel plats vid fel tidpunkt och vars talanger blivit utnyttjade av “fel herrar” – och som börjar tvivla på det han gör. Med rätta. Grafs moraliska konflikt följs med intresse och hans tankar granskas noga.

Vad vi ser här är också början på den moderna krigsföringen. Krig via distans. Militärer som på behörigt avstånd skickar iväg dödliga, ljudlösa vapen för att förinta civilbefolkning som intet ont anande håller på med sina dagliga sysslor.

598 raketer träffade ingenting

Vedergällning är en stark bok som många gånger fångar alla krigs totala meningslöshet. Vedergällningsprogrammet var tänkt att vända kriget till Tysklands fördel – det är mycket möjligt att det istället sänkte Tyskland, mycket snabbare. 517 raketer träffade London. 598 raketer träffade ingenting alls. En del raketer exploderade redan vid uppskjutningen och dödade tyska soldater, nazister och SS-personal. En del raketer exploderade i luften och dödade och skadade ingenting alls, förutom miljön och jordens atmosfär.

Snabb fylla med filtrerat bränsle

En raket krävde bränsle gjort av 30 ton potatis. Detta i ett krig där mat redan var en bristvara. Svältande människor i Holland gick över till att äta tulpanlökar och sina husdjur. I en sekvens i boken Vedergällning konstateras det att även SS-officerarna får bara bröd till maten, inte ens de högst uppsatta unnas en potatis i krigets Holland.

Soldaterna som har ansvaret för att vakta raketerna kommer snabbt fram till att filtrerat bränsle ger en snabb och billig fylla – 75%ig alkohol är icke att förakta. Även om det smakar vedervärdigt och även om det är olagligt att tulla på bränslet.

Från nazistfavorit till National Medal of Science

En av de verkliga personerna som finns med i bokens utkant är Rudi Grafs chef Wernher von Braun – under kriget fick han över fem miljoner mark till sina raketprojekt, han var en favorit både hos nazistpartiet och SS – och efter kriget bytte han och hans stab sida, fick massor av pengar av NASA, bidrog till amerikanernas seger i rymdkapprustningen mot ryssarna, och 1975 belönades han med National Medal of Science.

Wernher von Braun gick alltså från att vara den man som nazisterna hoppades skulle vinna kriget åt dem, med sina moderna raketer, till att vara en “all American hero”.Historiens vändningar är oftast inte lika lätta att räkna ut som banan för en raket.

Av all forskning som finns inkluderad i referenslistan till Vedergällning kom den senaste ut så sent som 2020. Det här är alltså en pinfärsk bok om den moderna krigsföringens gryning och om raketprogrammet som 1969 skulle leda till de berömda orden att “Detta är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten …” Ett jättekliv som kostade en ansenlig del av mänskligheten livet.

Engagerande, drivet och initierat

Robert Harris har tidigare skrivit flera bästsäljande historiska böcker, och även filmmanuset som ligger till grund för den prisbelönta franska filmen En officer och spion som handlar om antisemitism i den franska armén och den skandalomsusade Dreyfusaffären.

Som alltid skriver Robert Harris engagerande, drivet och initierat, om de moraliska frågor som han ständigt brinner för, och med mångbottnade karaktärer i huvudrollerna. En thriller kan knappast byggas bättre eller med större patos och engagemang.

print

Våra samarbetspartners