POINT BLANK – trevlig actionrökare i omaka parfacket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joe Lynch
Skådespelare: Frank Grillo, Anthony Mackie, Marcia Gay Harden, Teyonah Parris, Boris McGiver
Land: Frankrike/USA
År: 2019
Genre: Drama, Thriller
Längd: 86 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Det vore synd att påstå Point Blank är alldeles ny på Netflix repertoar. Däremot har den ett givet nyhetsvärde ändå. Dels skrev min högt värderade kollega här på sajten, Pidde Andersson alldeles nyligen om regissören Joe Lynch förra film Mayhem och dels är detta verks huvudrollsinnehavare Frank Grillo och Anthony Mackie synnerligen aktuella var och en på sitt håll just nu. Grillo i Hulus actionspektakel Boss Level mot Mel Gibson och Mackie som en av titelfigurerna i nya Marvelserien The Falcon and the Winter Soldier.

Med detta sagt går det knappast att hävda att Point Blank är i besittning av ett under av nytänkande, verkligen inte. Däremot är det en ganska trevlig actionrökare i facket jaga från början till slut och rentvå sig själv innan slutsignalen går, och sådant ska ju inte underskattas. I alla fall inte om hantverket som här är tillfredsställande.

Att fly från korrupta snutar

Paul är sjuksköterska och Abe är karriärkriminell på den lägre delen av skalan, och aldrig mötas de två. Förrän nu. För när den sistnämnde hamnar på akuten efter att ha blivit omilt behandlad av (skurk)livet blir det den timide Pauls uppgift att plåstra om och vårda honom så gott det går.

Det fanns dock inte på kartan att Paul skulle behöva kämpa för att hålla både sig själv och Abe vid liv. Samt icke minst fly undan ett gäng korrupta snutar, som verkligen inte har rent mjöl i påsen. Som grädde på moset blir Abes höggravida fru tagen som gisslan också för att dessa usla representanter för lagens långa arm ska vara säkra på att deras smutsiga hemligheter inte avslöjas. Paul är nämligen i besittning av ett USB-minne med komprometterande filmsekvenser. Ja, ni förstår.

Vilar omaka par-känsla över anrättningen

Det blir som sig bör en vild kamp mot klockan innan ridåfall med action av gott 80-talssnitt på vägen. Det hela är gritty utan att vara ultravåldsamt, men samtidigt inget som begåvats med en lika begränsande som irriterande censurgräns av amerikanskt PG-13-snitt. Dessutom vilar det faktiskt lite omaka par-känsla av typen 48 timmar, Dödligt vapen, Red Heat och Tango & Cash över anrättningen.

Lika ond som man önskar

Utan att för den sakens skull alls nå upp i samma höjder, men ändå. För på det hela taget utgör Point Blank ett gott substitut i väntan på nästa försök på big budgetnivå, vad nu det kan tänkas bli. Tempot är högt, gnabbandet mellan Abe och Paul har sina poänger och huvudskurken Marcia Gay Harden är precis lika ond och hänsynslös som man önskar. Har nog aldrig sett denna duktiga karaktärsaktris göra någon rollfigur så renodlat osympatisk förr under sin långa karriär.

Så med detta sagt, ni actionfans. Ge gärna Point Blank en chans. Det du ser är det du får, och det hela varar bara 86 minuter dessutom.

Skriven 2021-03-18

print

Våra samarbetspartners