GORDON & PADDY – ett stort mästerverk i det lilla formatet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Linda Hamberg
Röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren, Mingus Broman, Tove Sacklén
Land: Sverige
År: 2017
Genre: Animerat, Fantasy
Längd: 62 minuter
Format: DVD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Det var länge, länge sedan svensk barnfilm höll så här hög klass. Det var länge, länge sedan som svensk animerad film höll så här hög klass. Vi snackar Per Åhlins glansdagar, typ. Det har funnits svenska filmer som har varit bra, men det har inte funnits någon som varit ett mästerverk. Så kom Gordon & Paddy.

Tänk om man fick bli så här positivt överraskad varenda gång man såg en svensk barnfilm. Eller barnfilm över huvud taget. Här slipper man allt skrikande och skränande och huvudlöst jagande som snart kommit att utmärka genren.

Padda och hemlös mus i ”buddy movie”

Det här är en snäll, vänlig, humoristisk, eftertänksam och filosofisk film – som ÄNDÅ har massor av action och spänning!

Det här är en ovanlig “buddy movie” där Gordon, den gröna paddan som håller ordning i skogen, inte orkar med jobbet längre och tar sig an en assistent. Gordon blir översnöad under ett spaningsuppdrag – jakten på de försvunna nötterna – och han räddas av en liten namnlös och hemlös mus.

Gordon kallar musen för Paddy. Vilket låter lite som ett namn på en padda …Ljuv vänskap uppstår och tillsammans tar de två sig an mysteriet med de försvunna nötterna …

Oöverträffad på barnfilmsmarknaden

Miljöerna är skildrade i mjuka toner och är lätt igenkännbara, relationen som utvecklas mellan Gordon och Paddy har många nyanser, Gordon har en pragmatisk och praktisk inställning till “brott och straff” – som hämtad ur 1970-talets Bamse, och teamet bakom Beck-filmerna skulle kunna lära sig massor av att titta på Gordon & Paddy.

Grunden är en djup humanism och förståelse för andras levnadsvillkor. En fin barnfilm. Oöverträffad på barnfilmsmarknaden idag. Linda Hambäck är debutant som långfilmsregissör – Ulf Nilssons och Gitte Spees bokförlagor har däremot skrivits av veteraner. Filmen blir en lyckad blandning av nytt och gammalt.

Ingen blir snäll av att sitta i fängelse

Astrid Lindgren uttalade sig föraktfullt om “Kurre ekorre böcker” och alla böcker där huvudpersonerna var djur och levde i en fabelvärld. Hon skulle ha behövt kolla in Ulf Nilsson fabelvärld. Där är djuren mycket lättare att identifiera sig med än i alla dessa svenska barnböcker med likadana barn i alla huvudrollerna (oftast vita, oftast från en kärnfamilj, oftast etniskt svenska). Gordon tar sig även an “hyss” och “brott och straff” på ett mycket bättre sätt än att vrålskrika, jaga och spärra in folk i snickerboa. Som Bamse sa: Ingen blir snäll av att sitta i fängelse.

Animation av högsta kvalitet

Stellan Skarsgård (Gordon) och Melinda Kinnaman (Paddy) gör rösterna till huvudpersonerna med den äran.

Gordon & Paddy visar upp animation av högsta kvalitet och för vidare en tradition från förgrundsgestalter som Per Åhlin, Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad, Gun Jacobson, Eva Eriksson, Peter Cohen … och Bamse-tecknaren Rune Andréasson.

Skriven 2021-03-11

print

Våra samarbetspartners