LAMBCHOP bland nyheter från Playground v. 11

Klicka på bilden, för att se hela bilden

LAMBCHOP MEDDELAR ALBUMSLÄPP MED SINGELN A CHEF’S KISS
Den 21 maj vankas det nytt album med Lambchop, betitlat Showtunes, vilket blir hans 14:e i ordningen. Idag delar han med sig av albumets första singel A Chef’s Kiss. Här visar Kurt Wagner, geniet bakom aliaset Lambchop, på det nya sound som en skrivandeprocess i ständig utveckling gett upphov till; enkla gitarrspår har omvandlats till midipianoslingor, vilket i sin tur gett Wagner en ny värld av möjligheter och musiken en överraskande, musikalliknande karaktär, vilket även albumnamnet antyder.
2019, samtidigt som Wagner började arbeta på vad som skulle komma att bli Showtunes, blev han inbjuden att medverka på Bon Ivers sommarfestival Eaux Claires. Inför evenemanget, och med en iver att ge sig ut på en ny musikalisk resa, kontaktade Wagner Ryan Olson och Andrew Broder för att tillsammans med dem skriva nytt material som tog avstamp i musikal och därefter lista ut hur dessa skulle framföras live på festivalen. Resultatet blev något mycket större – en helt ny era för Lambchop.

GRUFF RHYS SLÄPPER SINGELN LOAN YOUR LONELINESS FRÅN KOMMANDE ALBUMET SEEKING NEW GODS
Seeking New Gods är Gruff Rhys sjunde soloalbum, och det kommer att släppas den 21 maj. Första singeln därifrån, Loan Your Loneliness, landar idag tillsammans med en musikvideo.
Albumet spelades in efter en USA-turné med hans band, och mixades sedan av den välrenommerade producenten Mario C (Beastie Boys). Det var från början tänkt att baseras på Mount Paektus biografi (en östasiatisk aktiv vulkan), men Rhys skrivande tog en an annan vändning och blev istället mer och mer intimt och personligt. Det typiskt vackra albumkonvolutet är skapat av hans samarbetspartner sedan länge, Mark James.

HANNAH JADAGU DEBUTERAR MED EP:N WHAT IS GOING ON?
Den 23 april debuterar sångerskan, låtskrivaren och producenten Hannah Jadagu med sin digitala femspårs-EP What Is Going On? som släpps via Sub Pop. Ett första smakprov på hennes eleganta sovrumspop fick vi i februari med singeln Think Too Much som direkt hyllades av kritiker, och nu finns uppföljaren, EP:ns titelspår, tillgänglig med ackompanjerande musikvideo.
Den kreativa 18-åringen Jadagu kommer från början från Texas men bor numera i New York. Hon spelar in och producerar all sin musik själv med hjälp av sin iPhone. På EP:ns låtar fångar Jadagu på ett mästerligt sätt erfarenheten av att växa upp som ung, svart kvinna i USA, och de tankar, förhoppningar och rädslor som detta innebär. Tack vare hennes mod och intima berättarförmåga får lyssnaren chansen att lära känna henne på djupet.

HIATUS KAIYOTE AVSLÖJAR NYA ALBUMET MOOD VALIANT OCH SLÄPPER SINGEL
Idag avslöjar den tvåfaldigt Grammy-nominerade Melbourne-baserade gruppen Hiatus Kaiyote sitt nya album Mood Valiant som släpps 25 juni via Brainfeeder/Ninja Tune. Bandet bestående av Naomi “Nai Palm” Saalfield (gitarr, sång), Paul Bender (bas), Simon Mavin (klaviatur) och Perrin Moss (slagverk) följer upp sitt album Choose Your Weapon från 2015 som lovordades av internationell press och tog bandet till festivaler och stora konsertställen världen över. Hiatus Kaiyotes musik har även samplats flitigt av bland andra The Carters (Beyoncé & Jay-Z), Kendrick Lamar, Anderson .Paak, Chance The Rapper samt Drake som Nai Palm även samarbetade med på hans album Scorpion.
Jämte nyheten om albumet släpps även första singeln Get Sun (feat. Arthur Verocai). Låten kom till efter en session i australiska Byron Bay och avslutades i Brasilien. Bandet samarbetade där med den brasilianske kompositören Arthur Verocai, som medverkar på låten på stråkar och blåsinstrument och som kom att inspirera hela albumet.

NY LÅT FRÅN TUNNA BLÅ LINJEN
Irya Gmeyner och Martin Hederos släpper idag Dancing In The Park, en ny låt från soundtracket till SVT:s stora dramasuccé Tunna blå linjen.
Serien är även såld till Norge, Danmark, Finland, England och Polen.

ANDRA DELEN AV 4AD:S SAMLINGSALBUM UTE NU
Idag släpps den andra delen av 4AD:s samlingsalbum Bills & Aches & Blues, som i sin tur släpps i sin helhet digitalt 2 april och fysiskt 23 juli.
Den nya delen offentliggörs återigen som en EP, Side 2, och innehåller liksom den första delen som släpptes för en vecka sedan fem låtar där 4AD:s artister fått tolka låtar från etikettens imponerande katalog. Denna gång får vi höra Tune-Yards, Spencer, Helado Negro, Efterklang samt Bing & Ruth framföra sina versioner av låtar från The Breeders, Grimes, Deerhunter, Piano Magic respektive Pixies.

PIANISTEN ERIKA DOHI MEDDELAR ALBUM OCH SAMARBETAR MED CHANNY LEANEAGH
Japanbördiga pianisten Erika Dohi, som numera är baserad i New York, släppte i veckan singeln Polaroid. På singeln medverkar Channy Leaneagh, sångerska och keyboardist i bandet Poliça. Parallellt med detta avslöjade Dohi att hennes solodebutalbum I, Castorpollux släpps den 14 maj.
Erika Dohi kommer från en eklektisk och varierad musikalisk bakgrund. Hennes färdigheter i såväl traditionellt, klassiskt piano som utsvävande improvisationer och hennes tidlösa stil har gjort henne till en framstående figur inom New Yorks avantgardiska kretsar. På I, Castorpollux visar hon stolt upp sina genreöverskridande kompositioner, fyllda med känsla, teknik och spiritualitet. Med piano och keyboard i centrum blandar hon lika delar nostalgi, science fiction och elektro-akustisk experimentering.

ARROW – NY SINGEL MED THE CONFUSIONS
Efter nästan 30 år som indieveteraner är The Confusions är fortfarande ett hungrigt band som utforskar nya vägar. Från deras kommande tionde album, en dubbel-LP, släpps idag nya singeln Arrow. Indiepop för ett nytt århundrade!
Bandet om låten:
”Vi hade en grundidé för den här sången under en lång tid, en bra hook och bra flöde i versen, men sedan drog det ut på tiden med att hitta körerna men när vi gjorde saker och ting i rätt följd så föll allt på plats och Arrow blev perfekt. Den här låten passar perfekt för dem som gillar Wilco, Fleetwood Mac, War On Drugs m.fl. Vår nya dubbla LP kommer att släppas den 23 april och heter Black Silhouettes.”

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners