DIN SON – tät och nervig dramathriller med chockerande twist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Tu hijo (Your Son)
Regi: Miguel Ángel Vivas
Skådespelare: Jose Cordonado, Ana Wagener, Asia Ortega Leiva, Pol Monen, Ester Espósito
Land: Spanien/Frankrike
År: 2018
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 103 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Ännu en spansk film. Ännu en gedigen rulle. Jag är imponerad. Ännu en gång. Det betyder inte att allt filmiskt man serveras från oss svenskars favoritresmål är fantastiskt. Dock utgör även denna skapelse en bekräftelse på spanjorerna förmåga att närma sig det edgy och skapa historier som har en kontroversiell agenda, sätter allt på sin spets och får oss att fundera på val och handlande i moraliskt och känslomässigt svåra situationer.

I handlingens centrum finner vi Jaime, framgångsrik läkare med fin familj, som framlever sitt liv med dagliga rutiner utan direkta sensationer eller motgångar. Men då slår tragedin till. Hans välartade som Marcos blir brutalt misshandlad i samband med ett nattklubbsbesök. Varför? Ingen vet, och Javier är fullt förståeligt förkrossad.

En gräns utan återvändo

Men det visar sig finnas en film på händelsen. Problemet är bara att ingen vill säga något. Flickvännen vill inte ens ha med honom att göra medan polaren inte vågar säga något. Javier kan dock inte släppa saken, och till slut får han upp ett spår.

På det här stadiet har man dock ingen aning om vad Jaimes avsikter är. Kanske vill han bara ha svar på varför, men det är uppenbart att besattheten gradvis ökat, och alla har en gräns det inte finns någon återvändo ifrån. På samma sätt kan sanningen ha en avgörande betydelse. Eller inte. För oavsett vad sanningen än har i sitt sköte, så förändrar den ingenting i slutänden om man som Jaime vill att sanningen ska vara på ett visst sätt.

Magstark twist och oberäkneligt mörker

Mer än så ska inte avslöjas om hur det hela utvecklar sig. Jag nöjer mig med att konstatera att det finns en chockerande twist på mysteriet, som är tämligen magstark. Vilket gör att alla eventuella tankar på öga för ögahämnd inte riktigt platsar i upplägget eller den bild Jaime skapat sig av situationen.

Överhuvudtaget tar filmen som helhet också ett tidigt ett hårt grepp om en. Din son är en tät, nervig dramathriller med ett ständigt oberäkneligt mörker hängande över sig, och José Cordonado i rollen som Jaime skiner rakt igenom med ett inlevelserikt agerande som får en att fullständigt sugas in i de känslostormar hans karaktär genomlever.

Skriven 2021-03-15

print

Våra samarbetspartners