PATRIK ISAKSSON, Quality Hotel, Sundsvall den 12 mars 2021 – uppsluppen spelglädje, hits och vemod i kärlekens labyrinter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Streamad konsert

Tiden går. Ett helt år har gått sedan pandemin satte klorna i världen och satte stopp för i stort sett allt vad livekonserter heter. Men det är förstås ingenting mot hur länge Patrik Isaksson varit med i gamet. Hela 22 år har gått sedan han slog igenom med debutverket När verkligheten tränger sig på.

Ändå får sångaren med sina 48 år betraktas som något av en ungtupp bland alla andra som hållit den svenskspråkiga poppiga mainstreamflaggan högt genom åren. Ni vet vem som åsyftas; Anders Glenmark, Tomas Ledin, Orup, Mauro Scocco, Niklas Strömstedt, Uno Svenningsson och kanske några till, typ Lena Philipsson icke minst.

Ett ordentligt genombrott

För egen del föll jag direkt när jag första gången avnjöt första singeln någonsin, Du får göra som du vill. Minns att jag fick en promoskiva från skivbolaget, och tänkte att det här är en grabb hålla ögonen på, som nog kan få ett ordentligt genombrott. Och visst blev det så. Det blev höga listplaceringar för såväl Du får göra som du vill som uppföljaren Hos dig är jag underbar och den tillhörande fullängdaren.

Märkbart uppsluppen

Fast vid det här laget har ett helt decennium gått sedan senaste albumsläpet No. 6såg dagens ljus, och karriären har tveklöst falnat en del. Fast live är Isaksson alltjämt tämligen aktiv, och denna kväll gjorde han som många andra i dessa dagar vad man måste för att få stå på en scen och sände en streamad konsert.

Och det var en märkbart uppsluppen sångare som äntrade Quality Hotels Sundsvallsscen. Han tackade allt och alla, inklusive det egna proffsiga bandet Strictly People och varvade de tiotalet sånger som framfördes med långt till synes spontant mellansnack om sin uppväxt och de första stapplande (musik)stegen.

Nådde toppen på försäljningslistan

Värt att notera är också att hälften av de nummer som framfördes hade hämtats från debutalbumet. Vilket väl får sägas vara betecknande. Den klassiska klyschan som säger att det det är svårt att följa upp en succédebut bekräftades om inte annat ännu en gång med fallet Isaksson. För det visade sig verkligen vara svårt att göra samma avtryck med den svåra “tvåan”. Ändå är det lite lustigt att konstatera att album två, Tillbaks på ruta 1 faktiskt nådde ända upp till toppen på den svenska försäljningslistan – förstlingsverket stannade på en tredjeplats. Men det är ändå låtarna från debuten som överlag fastnat mest hos folket.

En skön förlängd version

Som Du får göra som du vill, som denna kväll avverkades redan som tredje nummer och dagen till ära begåvades både med klaviatur- och gitarrsolo i en skön förlängd version. Det vilade en lightjammig ton över det hela, som både lyfte denna moderna svenska popklassiker och gav en tydlig livekänsla trots att man satt och stirrade på en dataskärm.

Sorgligt vemod i kärlekens labyrinter med Springsteen

Andra påtagligt säkra kort var givetvis inledande Kom genom eld, Ruta 1 och nostalgitrippen 1985, en tillbakablick som återkopplar till mamma Isakssons vurm för Bruce Springsteen i mitten på 80-talet. “Snälla ta mig tillbaka till livet vi levde igen, 1985”, sjunger mannen i refrängen, och det är precis så sorgligt vemodigt som man vill ha det i hans sällskap.

Vemod ja, det är något som är oundvikligen är förknippat med denne sympatiske Stockholmare, och det gäller även i sånger med en mer uppåtartad känsla á la Innan klockan slår och Hos dig är jag underbar. Även där finns en svärta som skvallrar om ett mörker där i kärlekens irrvägar och labyrinter.

Fick en att längta efter riktigt gig

Och det är förstås precis så man vill ha Isaksson. Samtidigt skvallrade detta gig om att det finns en uppenbar (spel)glädje hos både honom och bandet just nu. Mellansnacket var möjligen för långdraget, men helheten fick en oavsett vilket att längta efter mer. Att längta efter ett riktigt gig, live med publik på plats. Särskilt som sångaren backas av ett band som gör bästa möjliga av låtarna. Vilket man fick ett tydligt kvitto på denna kväll.

Likaså begåvades man med ett formbesked vad gäller Isakssons röst. Den lät precis lika stark som den gjorde för drygt två decennier sedan.

Skriven 2021-03-15

print

Våra samarbetspartners