MAYHEM – vansinnig, blodig och våldsam satir i högt tempo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joe Lynch
Skådespelare: Steven Yeun, Samara Weaving, Steven Brand, Caroline Chikezie, Kerry Fox
Land: USA
År: 2017
Genre: Action, Komedi, Skräck
Längd: 86 minuter
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

I slutet av 80-talet hyrde jag en film som hette Mayhem på Vlado Video. Den var producerad och regisserad av Rick Pepin och Joseph Merhi för deras bolag City Lights. Mayhem, från 1986, var skjuten på video och skitdålig. Så pass dålig att jag har lust att se om den. Men det mest intressanta med filmen är att City Lights kort därpå blev PM Entertainment (Pepin & Merhi), det legendariska bolaget som producerade mängder med actionrökare.

Denna recension handlar inte om 1986 års Mayhem – jag tyckte bara att det var kul att klämma in ovanstående fakta. Nej, den aktuella filmen är från 2017…. Dock utgick jag ifrån att det här skulle vara billigt, närmast osebart skräp. Ni vet, så som många B-filmer är idag. Fult digitalt foto, amatörskådisar, och fåtaliga och usla actionscener.

Genomtänkt estetik och stil

Därför överraskades jag när actionskräckkomedin Mayhem visade sig vara en riktig film. Det här är en film med ett genomtänkt filmfoto med filmisk look, med genomtänkt estetik och stil, och med en riktig, om än inte respekterad, regissör bakom spakarna – Joe Lynch, som tidigare bland annat gjort Wrong Turn 2: Dead End och Everly. Filmens manus är fullkomligt vansinnigt – och det här är en vansinnig film. En blodig, våldsam satir i högt tempo.

Ett virus härjar i världen; ett virus som inte bara ger de drabbade ett rött öga; det får dem även att släppa alla hämningar. De säger vad de tycker, de blir våldsamma och slåss och mördar, och de drar sig inte för att ha sex offentligt.

Ser till att ge igen å det grövsta

Viruset drabbar en kontorsbyggnad, som sätts i karantän och omringas av poliser. I byggnaden ligger en advokatfirma, som styrs av en hög riktigt slemmiga och grymma kräk. Steven Yeun (från The Walking Dead) spelar Derek, en av de anställda, som får sparken efter att ha blivit oskyldigt ditsatt av en kollega. Eftersom även han är smittad av viruset ser han till att ge igen – å det grövsta. Tillsammans med en annan anställd som råkat i klistret, Melanie (Samara Weaving), tar de sig från våning till våning. Beväpnade med allehanda tillhyggen och spikpistol nedgör Derek och Melanie motståndarna i drivor.

Ett helvete både före och efter apokalypsen

Jag tyckte att Mayhem, som är inspelad i Belgrad, var väldigt underhållande och kul. Här finns några roliga repliker, en diskussion om hårdrock, och flera uppfinningsrika scener. Det inrutade kontorskomplexet är ett helvete både före- och efter virusapokalypsen.

Skulla vara perfekt som Harley Quinn

Bäst är Samara Weaving. Hon har utstrålning och är verkligen cool. Hon påminner lite om Margot Robbie och skulle vara perfekt som Harley Quinn. Intressant nog är både Weaving och Robbie från Australien.

Betyget fyra är kanske i högsta laget, men vi har inga halva betyg – och Mayhem är nog mer en 3½:a. Men vaffan, jag sätter ofta så låga betyg, så den här får sticka ut med ett lite för högt betyg!

Skriven 2021-03-07

print

Våra samarbetspartners