JOSEFIN SUNDSTRÖM : (SAGASAGOR) FYLLA ÅR – driv framåt och massor av humor på födelsedagskalaset

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag. Bonnier Carlsen
Illustrationer/Foto: Emma Göthner
Serie: Sagasagor
Läsålder: 3-6 år
Genre: Barn
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-02-25

Saga vaknar tidigt. Saga känner sig varm, trött och orkeslös. Hon orkar bara dricka lite choklad från födelsedagsbrickan. Hon orkar inte ens smaka på de nybakade marängerna… “Jaha,” tänker Saga uppgivet, när hon sitter i soffan och alla runtomkring förbereder frenetiskt för födelsedagskalaset …“det är alltså så här det känns att bli äldre …”. Saga har precis uppnått den aktningsvärda åldern av sex år.

Två kalas för en födelsedag

Läsaren anar att Saga har feber, att det är därför som Saga känner sig så varm och trött, men ingen i Sagas värld märker att Saga inte är som vanligt … för de har ju fullt upp med att baka maränger, fixa tårta, dekorera, duka bordet, pynta, blåsa upp ballonger, slå in paket, ta emot gästerna … Saga ska ha stort kalas för en massa barn och morfar ska komma!

Det är morfar som är bäst och som förstår hur Saga känner sig och som föreslår ett nytt kalas när Saga är frisk igen. Två kalas för en födelsedag … det kan ju inte bli bättre! Saga behöver inte ens gå igenom ännu en åldersnoja innan nästa party …

Enormt driv framåt och massor av humor

Alla Sagasagor är skrivna av Josefine Sundström – bland annat känd från TV – och den här berättelsen är en av de allra bästa och roligaste. Enormt driv framåt och massor av humor och allvar mixade på helt rätt sätt. Visst kan man skratta lite åt Saras åldersnoja “är det så här det känns …” men mest av allt är det ju fenomenet att “alla andra som stressar för mycket för att märka det viktigaste – hur födelsedagsbarnet mår” … som är festligt. Och skildringen av hur det känns att vara riktigt orkeslös. Inte nog med att man inte orkar resa sig från soffan, man orkar inte ens säga att man inte orkar …

Det är lätt för unga läsare att identifiera sig med den totalt osentimentala bilden av ångest blandat med upprymdhet (typ: “jag mår inte bra, men jag vill festa!”) som fyller Saga, innan hon till slut kollapsar och börjar storgråta. Festen får ett abrupt men välbehövligt slut.

Fångar dramatik på pricken

Den här berättelsen har tidigare varit med som ett kapitel i en samlingsvolym med Sagasagor, men nu får historien en välförtjänt solobok med ännu fler och ännu större komiska illustrationer av Emma Göthner, som verkligen fångar all dramatik med sina på pricken-bilder. Det finns massor av detaljer att spana efter, vad alla kompisar gör på kalaset, vad de har med sig, vad alla människor gör när de är för upptagna för att se att Saga är sjuk …

Det här är en fin födelsedagsbok. Som fungerar lika fint som krya-på-dig present – för det roliga med att vara lite sjuk är ju att se fram emot hur roligt det ska bli sedan, när man är pigg och frisk igen. Och orkar ha kul!

print

Våra samarbetspartners