THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES bland nyheter från Playground v. 9

Klicka på bilden, för att se hela bilden

BECKY AND THE BIRDS BJUDER PÅ SPOTIFY STUDIO OYSTER-INSPELNING
Stockholmsbaserade Thea Gustafsson, som går under artistnamnet Becky and the Birds, har förutom att släppa egen musik blivit en mycket eftertraktad producent och sångerska på kort tid. Som soloartist släppte hon 2020 EP:n Trasslig, och kritikerna var inte sena med att hylla henne för både hennes röst och hennes sound.
Idag släpper hon låten With You exklusivt för Spotify Studio Oyster, inspelad och producerad i Spotifys studio i Stockholm.
Gustafsson är nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin årets genombrott. Dessutom jobbar hon med att producera och pitcha låtar till ett flertal internationella artister på hip hop- och R&B-scenen, och hon samarbetar för närvarande med Simon Hessman som är producent åt James Blake, Jamie xx, Ella Mai och Mustafa the Poet m.fl.

MDOU MOCTAR TILLKÄNNAGER NYTT ALBUM MED SINGEL
I veckan bjöd Mdou Moctar på den sprillans nya singeln Tala Tannam, och nu kan han avslöja att hans nya album Afrique Victime kommer att släppas den 21 maj. På Afrique Victime skapar Tuareg-gitarristen och -låtskrivaren modig, modern musik från Sahara. Hans unika rockmusik smälter samman gitarrfyrverkerier och fältinspelningar av poetiska meditationer, och texterna tacklar teman som kärlek, religion, jämställdhet och kolonialmakternas utnyttjande av Västafrika.
Albumet Afrique Victime är resultatet av kombinerade ansträngningar från Mdou Moctar och resten av bandet som delar hans namn. Hans mest tongivande samarbetspartner är Ahmoudou Madassane, som har varit hans kompgitarrist sedan 2008. Som låtskrivare, producent och artist är Ahmoudou förste musikaliska ambassadör för Tuareg-folket i Niger, och han uppmuntrar unga musiker samt hjälper till med instrument, inspelningsmöjligheter och visum. Masassane hjälpte till att skapa det revolutionära Tuareg-gitarrbandet som för första gången frontades av en kvinna, Les Filles De Illighadad, vars debutalbum blev en internationell sensation 2019.

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR AVSLÖJAR ALBUMET G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperors nya album är ett soundtrack till vår kaotiska tid och en kritisk observation av ett samhälle i akut politiskt kaos. Som albumets heretiska och anarkistiska titel antyder består albumet av två 20-minuterslånga svepande stycken av rå och kraftfull postrock, och två mindre fristående stycken på sex minuter var där vi finner Godspeed i sin brutalt vackraste, mest fängslande och dystraste form. G_d’s Pee AT STATE’S END fångar varje älskad aspekt av det mytomspunna bandet.
25 år in i karriären är detta album lika vitalt, upprörande och obevekligt som valfri del av GY!BE:s beryktade diskografi. STATE’S END spelades in och mixades i oktober 2020 i bandets hemmastudio Thee Mighty Hotel2Tango av den erfarne och prisbelönte indieproducenten Jace Lasek (The Besnard Lakes) som här samarbetar med GY!BE för första gången.
G_d’s Pee AT STATE’S END! släpps den 2 april via Constellation/Playground.

ERIKA DE CASIER TILLBAKA MED NY LÅT
Idag bjuder Erika de Casier återigen in oss i hennes minimalistiska R&B-värld, denna gång med nya singeln Drama. Den Köpenhamns-baserade låtskrivaren och producenten förklarar att låten kretsar kring att erkänna sina överdramatiska tendenser. I videon syns de Casier – som även själv regisserat den – spela ett slags elak tvilling till sig själv, symboliserandes den personlighetsförändring man ofta genomgår när känslorna tar över.
Erika de Casier föddes i Portugal och växte upp i Danmark. Hennes debutalbum Essentials släpptes 2019, och med detta album befäste hon sin position på musikscenen som en ny, spännande akt med en unik tolkning av 90- och 00-talets R&B. I fjol signerades hon till etiketten 4AD, och hennes första singel via dem – No Butterflies, No Nothing – fångade pressens uppmärksamhet, och såväl The Guardian som Clash Magazine utnämnde henne till en av de bästa nya artisterna 2021. Hon arbetar för närvarande på sitt andra album.

ROSTAM MEDDELAR ALBUMSLÄPP MED SINGELN 4RUNNER
Changephobia är namnet på Rostams nya album som kommer att släppas den 4 juni. Albumet är den efterlängtade uppföljaren till hyllade debuten Half-Light från 2017. Parallellt med nyheten bjuder han på en tredje singel därifrån, 4Runner, en låt som med sina akustiska gitarrslingor och sin tunga rytm perfekt fångar känslan av att ge sig ut på en bilresa tillsammans med någon man älskar.
Changephobia skrevs och producerades av Rostam under de senaste tre åren, samma period som han även producerade Clairos genombrottsalbum Immunity samt Haims platta Women in Music Pt. III som nominerades till en Grammy i kategorin årets album. Han använder sig på den kommande fullängdaren av en ny musikalisk palett, inspirerad av 50-talets bebop och 90-talets neo-psychedelia. Albumnamnet kom till genom Rostams filosoferande om rädslor; om hur ord som transfobi och homofobi är rotade i en rädsla för förändringar och det okända. Följaktligen blev även genus en central punkt för albumet.

JAPANESE BREAKFASTS TREDJE ALBUM JUBILEE SLÄPPS I SOMMAR
Den 4 juni är det dags för Michelle Zauner, alias Japanese Breakfast, att släppa sin tredje fullängdare Jubilee. Häromdagen offentliggjordes en första singel med egenproducerad musikvideo från albumet, Be Sweet. Låten skrev Zauner tillsammans med Jack Tatum, känd från Wild Nothing.
Zauner berättar att hon med den glada låten ville bryta av från den sorgliga musik hon ägnat de senaste fem åren åt att skriva. På albumet som helhet siktade hon på ett mer storslaget sound, och hon tillät sig själv att tänja rejält på gränserna.

THE MIDNIGHT GER OSS SINGELN NEON MEDUSA FRÅN NYA EP:N HORROR SHOW
The Midnight meddelar släppet av den kommande EP:n Horrow Show med en ny singel, Neon Medusa. Singeln fångar duons säregna sound med sin kombination av retrosyntar, drivande bastrummor och ett rivigt gitarrsolo som skapar en perfekt bakgrund mot Tyler Lyles oklanderliga stämma. Horror Show, som släpps den 19 mars, följer upp The Midnights succéalbum Monsters.
Duon, bestående av låtskrivaren Tyler Lyle från USA och danske producenten Tim McEwan, träffades på en låtskrivarworkshop 2012, och kort därefter var The Midnight ett faktum. Inspirerade av musiken till filmen Drive och den våg av retrosynt som växte sig stark runt filmens premiär skrev duon de två singlarna WeMoveForward och Gloria som sedermera släpptes som en del av deras debut-EP Days of Thunder. 2016 kom LP:n Endless Summer, och året därpå Nocturnal. Flitens lampa fortsatte att lysa för The Midnight, och 2018 släpptes albumet Kids som nådde förstaplatsen på Billboards listor för dans- och elektronisk musik.
The Midnight är bokade för ett gig på Fållan i Stockholm den 21 april 2022.

THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES SLÄPPER NYTT ALBUM I MAJ
Hellcat är stolta över att ska-punkens gudfäder, legendariska The Mighty Mighty BossToneS, numera har sin hemvist hos den anrika labeln och att deras album nya album When God Was Great kommer den 7 maj. Plattan har producerats av Ted Hutt (Dropkick Murphys, The Gaslight Anthem) och av Rancids frontman Tim Armstrong. I onsdags kom den nya singeln I Don’t Believe In Anything.
Det här albumet handlar om bandets brokiga karriär, och är också en kärleksförklaring och en hommage till genren. Ett återkommande tema är också att det i dessa tider är extra viktigt att hålla ihop och stötta varandra.

CROWNE – NY SVENSK SUPERGRUPP
Att Sverige producerar utmärkt hårdrock är vida känt, och vi kan skryta med en mängd fantastiska namn. Crowne är en ny konstellation som i veckan släppte låten Mad World. Bandet består av idel kända namn: från The Poodles, Kicken. Från Europe, John Levén. Från H.E.A.T., Jona Tee, och slutligen från Art Nation, Alexander Strandell.
Som Crowne levererar de här klassisk hårdrock med en omisskännligt nordisk klang – det är melodiöst, det är snyggt och låten sitter som klister. Tanken är att debuten, som bandet i princip är klara med, kommer att släppas senare i år.

RED MECCA BJUDER PÅ NY SINGEL
Sundsvalls syntkungar Red Mecca har en så djupt rotad identitet att musiken kan tas i en delvis ny riktning utan några frågor om vilka de är. Den nya singlen Runaway With Me bygger på en nedtonad, suggestiv synt-matta och ett trumbeat som kan väcka döda. Ovanpå det vilar Susanne Jonssons sång med en text som handlar om att överleva och se framåt.
Red Mecca hörs för närvarande i den kritikerhyllade tv-serien Killing Eve. Ett nytt album landar den 30 april.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners