ARTHUR CONAN DOYLE & IAN EDGINTON : FRUKTANS DAL – välstrukturerat Sherlock Holmesäventyr med chiffer att lösa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Valley of Fear
Förlag: Apart Förlag
Illustrationer: I N J Culbard
Översättare: Cato Vandrare
Serie: Sherlock Holmes
Genre: Tecknade serier, Deckare
Antal sidor: 127
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2017-10-01

The Valley of Fear (Fruktans dal) är den fjärde och sista romanen om Sherlock Holmes som Sir Arthur Conan Doyle skapade. Med tanke på hur berömd Sherlock Holmes har blivit är det lustigt att tänka sig att han bara var med i fyra originalromaner … Däremot blev det en hel del noveller som spreds i den tidens populära tidningar.

Mord i slutet rum, Moriarty och infiltration

The Valley of Fear är en blandning av tre olika mysterier och tre olika handlingar:
1) Ett herrgårdsmysterium och mord i “ett slutet rum”. I stil med en gammal viktoriansk klassiker, typ The Moonstone av Wilkie Collins. Hur tog sig X in? Hur tog sig X därifrån? När vindbryggan var uppdragen och det var omöjligt att lämna stället … (Om X inte simmade över vallgraven – och ingen har sett en dyngsur mördare i närheten).
2) Kampen mellan Sherlock Holmes och Professor Moriarty – denna kamp inramar hela äventyret och kommer att få sin upplösning senare vid Reichenbachfallen, i novellen The Final Problem.
3) En infiltration av en kriminell organisation – långt innan Grens & Hoffman– deckarna blev populära! – som är baserad på ett verkligt fall.

Irländsk maffia

I verkligheten infiltrerades den kriminella organisationen “the Molly Maguires” av Pinkertonagenten James McParland. “The Mollies” var en typ av irländsk maffia som åtog sig all möjlig utpressning, mordbränder, vandalism, eliminering av fiender etc.

Spännande chiffer att lösa

Äventyret är snyggt tecknat och välstrukturerat med en annorlunda färgskala i tillbakablickarna, massor av “hemtrevligt “banter” mellan Sherlock Holmes och John Watson över ett stekt ägg – eller fyra! – spännande chiffer som ska lösas … och en resa tillbaka i historien till inbördeskriget, med hemliga gömställen, något som Conan Doyle använde sig av även i The Musgrave Problem, en av de allra bästa Sherlock Holmes deckarnovellerna!

print

Våra samarbetspartners