HERBJØRG WASSMO: Nu släpps den praktfulla finalen på hennes hyllade romanepos

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Herbjørg Wassmo är en av Norges största och mest älskade författare och har tilldelats en lång rad priser och utmärkelser. Hennes historia om den enastående karaktären Dina har fascinerat flera generationer av läsare sedan slutet av 1980-talet, och släpptes i nyutgåva av Historiska Media under hösten 2020. Nu släpps också den fristående — helt nyskrivna — fortsättningen på det prisbelönta romaneposet, där läsaren får återvända till den underbara stämningen som präglar Wassmos böcker.

Året är 1890 och Dina Grønelv ska gravsättas. Skadorna hon fick efter den omfattande branden på gården Reinsnes tog till slut hennes liv. Kyrkan är fylld till sista plats och längst fram står barnbarnet Karna. Den unga flickan meddelar hela församlingen det hon fick veta på sin farmors dödsbädd: Dina tog under sin levnad två människoliv.

Kort därpå slutar Karna att tala. Varken pappa Benjamin eller styvmamma Anna når fram till henne, och tystnaden smittar snart av sig på familjens samvaro. När Karna försöker ta sitt liv beslutar sig Anna för att ta med flickan till sin hemstad Köpenhamn, där Karna ska få behandling på stadens mentalsjukhus. Resan innebär också att Anna får välbehövlig distans från Benjamin — och ro att tänka på vad hon vill göra med sitt liv.

Den som ser är den fjärde och helt nyskrivna delen i Herbjørg Wassmos romanepos om Dina och hennes familj, som under hösten 2020 släpptes i nyutgåva av Historiska Media. Böckerna kom ut i Norge under 1980-talet och är bland de mest populära norska romanerna genom tiderna. Den första boken i serien, Dinas bok, mottogs som ett mästerverk och utsågs till 1980-talets bästa bok i Norge.

— Herbjørg Wassmo är en skicklig historieberättare som skriver om svåra ämnen på ett sätt som får läsaren att känna igen sig, och alltid med särskild omsorg om de mest utsatta och sårbara karaktärerna. Böckerna i Dina-serien utgör moderna klassiker för de yngre läsarna att upptäcka och för de äldre att läsa om, säger förläggare Åsa Björck.

Herbjørg Wassmo har tilldelats en lång rad priser och översatts till 26 språk.

Boken släpps: 8 mars

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners