NEWS OF THE WORLD – den bästa westernfilmen på många år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Greengrass
Skådespelare: Tom Hanks, Helena Zengel, Tom Astor, Travis Johnson, Andy Kastelic
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Drama, Äventyr
Längd: 118 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Återigen en Netflixpremiär, denna gång på en Universal-produktion, som gick upp på bio i USA i december förra året, men som köptes av Netflix för distribution i resten av världen.

Det var nära att jag skippade News of the World Dels på grund av dess märkliga titel – visst, den bygger på en roman med samma namn, författad av Paulette Jiles, men titeln får det här att låta som något annat än det är. Filmaffischen är inte heller lockande. Ett trist foto på Tom Hanks och en ung flicka. Det här var inget som fick mig att stanna upp när jag scrollade genom nya filmer på Netflix. Om jag inte läst någonstans att detta är en western, hade jag hoppat den här filmen i tron att det var ett sentimentalt bygdedrama.

Hans bästa film

Vidare är filmen regisserad av Paul Greengrass, och det är inget namn som lockar. Han har de senaste femton åren mest ägnat sig åt att göra stökiga, huvudvärksframkallande actionthrillers, som Jason Bourne-filmerna, och några dramer jag inte gillat.

Nu har jag, vad jag vet, inte sett Greengrass’ tidigaste filmer, men jag vill nog påstå att News of the World är hans bästa film. Den här filmen visade sig nämligen vara riktigt, riktigt bra. Detta är dessutom den bästa westernfilmen på många år. Vi är ju inte bortskämda med bra westerns dessa dagar. Det mesta i westernväg jag sett på sistone har varit billigt, amatörmässigt skräp. News of the World är en “riktig” film, den är påkostad och snygg, och det är väldigt synd att vi inte fick se den här på bio i Sverige.

Hängde den svarte kusken

Tom Hanks spelar kapten Jefferson Kyle Kidd, som slogs för sydstaterna. Det är fem år efter krigets slut, och Kidd försörjer sig på att resa runt och läsa nyheter ur dagstidningar för en betalande publik. Under sina färder råkar han träffa på den tioåriga flickan Johanna (Helena Zengel), som irrar runt i vildmarken. Johannas tyska föräldrar dödades sex år tidigare och flickan växte upp hos Kiowaindianer. Hon talar enbart kiowa. Den motvilliga flickan skulle föras till sina släktingar, när ekipaget attackerades av hatiska sydstatsbor, som promt hängde den svarte kusken. Rasismen försvann förstås inte bara för att kriget tog slut.

Vinner på Tom Hanks sympatiske hjälte

Det faller på kapten Kidds lott att föra Johanna till hennes moster. Det är lättare sagt än gjort. På vägen dyker det upp ett flertal rejält onda män. Det är en ondskefull värld, där indianerna utgör det minsta hotet. Även vädret ställer till det för Kidd och Johanna.

News of the World vinner på att Tom Hanks gör huvudrollen. Hans kapten Kidd är en sympatisk hjälte. Man vill att det ska gå bra för honom och tösen. Därför blir det spännande när kulorna haglar över honom.

För tankarna till Förföljaren

Handlingen påminner en del om Soldier Blue, som ju också handlar om en soldat som ska föra en vita kvinna som bott hos indianer till civilisationen. Fast Greengrass’ film innehåller inga massakrer och inget splatter. Här finns även några bilder som för tankarna till John Fords Förföljaren, vilket jag antar är medvetet.

Skriven 2021-02-11

print

Våra samarbetspartners