THOMPSON SQUARE, The Moose Lodge, Nashville den 12 februari 2021- hög mysighetsfaktor med countryduon på hemmaplan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Streamad konsert

Vaccin må vara färdigt och redo att skeppas ut över världen, men eftersom både produktion och distribution av de nödvändiga dropparna går på kryckor lär vi få leva med streamade konserter även under det här året för att dämpa abstinensen, och även om nu en del akter slagit på stort med att sända ut stora gig från riktiga arenor utan publik, typ Kiss och Slipknot/Stone Sour-sångaren Corey Taylor, så är det knappast ett standardförfarande. Istället lär majoriteten artister hyra in sig på en öde klubb eller sätta sig i hemmets lugna vrå innan kameran sätts på.

Positivt snack i en trist tid av distans

Det sistnämnda var precis vad Thompson Square hade gjort denna sena afton. Countryduon sände nämligen från sin till synes mysigt rustika boning The Moose Lodge utanför Nashville. Placerade i soffan framför brasan i vardagsrummet serverade äkta paret Keifer och Shawna Thompson ett tiotal nummer, anekdoter och positivt snack i en trist tid av distans och isolering i det opluggade formatet med endast makens akustiska gitarr som backning. Inte så märkvärdigt måhända, men en trevlig stund i deras sällskap blev det likväl.

– Tack för att ni köpte biljett till det här, sade en leende Keifer inledningsvis. Det hjälper oss hålla vårt psyke friskt, varpå han påminde alla som tittade om att uppskatta det vi har. För det kan alltid bli värre.

Mysighetsfaktor rakt igenom

Med andra ord, ta en gärna en sund “realitycheck” om livet känns svårt i dessa dagar. Ett budskap så gott som något, får väl sägas. Fast bara så ingen missförstår; det vilade det inga som helst negativa vibbar över detta arrangemang, snarare tvärtom. Mysighetsfaktorn var hög rakt igenom, och det kändes överlag mest som en trevlig musikstund vid lägerelden.

Hits med mångmiljonvisningar

Och givetvis fick man chans att avnjuta duons tre största hits. Den vanligtvis tämligen poppiga I Got You avverkades tidigt i en skön reggaeversion medan både snygga countryfierade powerballaden If I Didn’t Have You och listettan Are You Gonna Kiss Me or Not sparades till slutklämmen.

Om jag säger att de två sistnämnda sångerna vid det här laget har 12 respektive närmare 29 miljoner visningar på YouTube, så förstår säkert var och en att dessa sånger är ett måste på varje setlist med paret.

Samtidigt vankades det förstås även andra godbitar. Typ Maybe It´s You – ännu en gedigen soft sak ur repertoaren, och For the Life of Me, den sistnämnda en skapelse som gav Shawna ovanligt mycket utrymme att visa upp det där lite mer retroartade twanget i rösten.

Kräftgång med listframgångar

Samtidigt handlar det mycket om att att låta Keifers och Shawnas röster komplettera varandra. Ungefär som Lady L, tidigare Lady Antebellum gör. Synd bara att Thompson Square inte nått samma framgångar som vare sig denna trio eller Sugarland, en annan mixad duo av rang. Särskilt inte på sistone då man haft en del kräftgång vad gäller listframgångar. Det vore liksom synd att påstå att senaste albumet, 2018 års, Masterpiece rosat marknaden rent kommersiellt

Old school med hjärtat

Sedan kan man förstås undra om det ännu så länge icke döpta kommande albumet kommer att skaka liv i karriären igen. Ett old school-album utlovas nämligen vad det lider, och det är kanske inte riktigt rätt move om målet är att spelas på amerikansk countryradio. Men det är uppenbarligen något de gör med hjärtat och något de måste få ur systemet.

Värt att notera här är dock att denna nya sångsamling vad jag förstår inte försöker återskapa det förgångna fullt ut. Att döma av kvällens smakprov Breaking Up är målet väl snarare att ha en uppdaterad approach till old school-soundet kryddad med lite folksound á la Bob Dylan med Keifers munspelande som given ingrediens.

Förtjänar vara mycket större

Fast hur som helst; oasett vad herrskapet Thompson tog sig för denna kväll andades det som bjöd skön avslappnad spontanitet präglad av en framtoning som inte kan karaktäriseras som något annat än sympatisk. Vad gäller det musikaliska då? Tja, låt mig säga som så; duon förtjänar att vara mycket större än vad de är.

Skriven 2021-02-13

print

Våra samarbetspartners