JOYO MOYES : UNDER LONDONS BROAR – moget, bitterljuvt och spännande om drömmar, klassklyftor och en oförglömlig resa till Frankrike

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Horse Dancer
Förlag: Printz
Översättning: Lena Karlin
Genre: Feelgood, Skönlitteratur
Antal sidor: 501
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-23

Jojo Moyes Livet efter dig blev utvald till Årets Bok i England och efter ett antal översättningar och en filmatisering var världssuccén total. Minns hur jag skrev och tipsade om denna bok innan den svenska utgåvan kom ut, och antalet tackmeddelanden och tackmail som undertecknad fick från folk som sedan köpt och läst boken slog rekord. Det säger en hel del om Jojo Moyes braksuccé – och det kan vara svårt att slå igenom på det här sättet med sin första bok.

Inget “one hit wonder”

Fast nu var det ju bara Jojo Moyes första bok på svenska … Jojo Moyes hade tack och lov redan en hel rad av bra böcker bakom sig på engelska och slapp att bli “a one hit wonder”. Hon visste också att hon arbetat hårt för att bli “stjärna över en natt”. Nu finns en av de allra bästa tidiga Jojo Moyes-böckerna på svenska: Under Londons broar liksom i Livet efter dig handlar det om drömmar, klassklyftor, en oförglömlig resa till Frankrike, den stora kärleken – och familjer som kan se ut hur som helst.

Måste växa upp

Det finns mycket kärlek i den här boken och kärlekshistorien nummer ett är den mellan fjortonåriga Sarah och hästen Boo. Sarah är föräldralös, och när hennes morfar insjuknar måste hon själv växa upp och ta hand om hans älskade häst Boo. Sarah drömmer om en karriär som uppvisningsryttare i Frankrike – som var morfars hemland. Men vägen dit är lång och svår och ritten genom Frankrike en av de mest dramatiska och spännande passagerna i boken.

Oberäknelig pojkvän och blivande ex-man

Bokens andra huvudperson är den hårt arbetande advokaten Natasha, som mot alla odds tar sig an Sarah – trots att hennes eget liv är nog så trassligt som det är, med en ny oberäknelig pojkvän och en blivande ex-man som plötsligt fått för sig att “flytta hem” igen.

Hästbok för vuxna

Man riktigt märker hur mycket Jojo Moyes älskar hästar och ridning och tidiga morgnar i stallet – och Under Londons broar är något så ovanligt som en hästbok som hamnar i kategorin “skönlitteratur för vuxna”. Annars brukar genren hästbok hålla sig bland shetlandsponnyerna och i barnbokskategorin.

Moget, eftertänksamt, bitterljuvt, spännande och välavvägt – det här är högkvalitativt drama för alla smaker. Och ett drama som smakar extra gott för alla som undrar var hästböckerna blir av när man växt ifrån sin shetlandsponny, men fortfarande älskar hästar.

print

Våra samarbetspartners