I’M YOUR WOMAN – tilltalande upplägg, men (kriminal)dramat tyngs ner av segt tempo och bristande nerv i berättandet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Julia Hart
Skådespelare: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Frankie Faison, Marceline Hugot
Land: USA
År: 2020
Genre: Brott, Drama
Längd: 120 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg:

I´m Your Woman. Titeln ger onekligen associationer till en romcom av valfri sort. Fast det ytterst korta referatet på Amazon Prime skvallrar istället om att det handlar om ett kriminaldrama, och visst, varudeklarationen ljuger inte. Men den som förväntar sig högt tempo, action och spänning i parti och minut rekommenderas se något annat. Det här är en väl stillsam, utdragen och i slutänden seg skapelse berättat i en överlag sakta lunk.

Men som sagt, upplägget andas rent och skärt raffel. På pappret. I handlingens centrum hittar vi äkta paret Eddie och Jean. Han är yrkesskurk på lägre nivå, hon hemmafru. En dag kommer Eddie hem med ett spädbarn i famnen bara sådär helt odramatiskt. Han är ju trots allt en garvad tjuv. Och en omtänksam make därtill, kanske? I alla fall i sin egen skruvade hjärna. Precis så är det, och han vet hur mycket Jean har längtat efter ett barn. Särskilt eftersom hon inte kan få ett själv.

Måste fly hals över huvud

I och med detta tillskott till familjen är idyllen fullständig. Eller vad man nu ska kalla det. Fast redan dagen därpå går något snett. Eddie kommer inte hem efter ett jobb. Vad har hänt? Jean får inte reda på något av hans ”arbetsgivare”. Det enda hon får veta är att hon måste fly hals över huvud med sin bebis på en gång. Som beskydd får Jean den tystlåtne Cal, en herre lika förtegen som alla andra om Eddies öde.

Plötsligt är Jean på flykt med lille Harry, som bebisen döps till. Cal gör sitt bästa för att se till att hon klarar livhanken, men det finns förstås ett mysterium som väntar på att lösas också. Lever Eddie, och i så fall var befinner han sig?

Dialog ger inte utdelning

Bara dessa frågor borde kunna ge näring nog för en spännande och/eller intressant tripp fram till eftertexterna börjar rulla. Men nerven i berättandet sviktar och den substans regissören och tillika medförfattaren Julia Hart eftersträvar är inte så närvarande som hon tycks tro.

Här kan det vara värt att framhäva att jag inte direkt har något emot genrefilmer som sänker tempot och drar ner på skjutandet och explosionerna till förmån för mer dialog och karaktärsdrivet berättande, men eftersom detta inte ger utdelning i form av vare sig uppenbarelser eller intensitet här faller lite av poängen med det hela. Då ligger det nära till hands att istället önska sig mer handfast dramatik, förhöjt tempo och minnesvärd action istället.

Tilltalande återskapade 70-talsmiljöer

Så det är inte svårt att vara kritisk mot I’m Your Woman. Ändå kan jag se tydliga frön till något bättre. Själva upplägget med frun till en småhandlarskurk i fokus som råkar hamna i trångmål tilltalar liksom de varsamt återskapade gritty 70-tals miljöerna med tillhörande atmosfär, á la sådant som French Connection, Serpico och Thief. Nu är som alla förstår inte detta alster i närheten av att vara en klassiker som dessa skapelser, men ni förstår poängen.

Sedan bör också framhållas att Rachel Brosnahan, mest känd från Amazonserien The Marvelous Mrs. Maisle i huvudrollen glänser på samma föga glamourösa sätt som Jennifer Lawrence gjorde en gång i tiden i Winter’s Bone. Vilket säger en hel del.

Skriven 2021-02-11

print

Våra samarbetspartners