EWA FRÖLING bland vårens böcker från Romanus & Selling

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ett brutalt porträtt av en familj som befinner sig på Stockholms skuggsida av debutanten Sogand Sasanpour. Ewa Frölings råa, roliga och ärliga skildring av en lång karriär på scenen och en omvälvande sjukdomstid. Myter och fördomar om kvinnors gemenskaper knivskarpt belysta och ifrågasatta av människorättsinformatören Johanna Wester.

Här är vårens utgivning från bokförlaget Romanus & Selling.

Hennes Söner av Sogand Sasanpour
Utgivningsdag: 2021-04-14

Fru Darija och hennes familj rör sig i skuggorna runt den riktiga staden. De bor i kvarteret Linjalen på Södermalm i Stockholm. Sönerna och maken är inte som andra. På kvällarna sitter fru Darija vid köksfönstret och fantiserar om de som passerar där nere och om att lämna och göra om. Yngsta sonen Kim som är på väg att bli vuxen ritar det som saknas. Med hans drömska blick ser vi staden, smutsen, våldet och drogerna. ”Människer. Du måste slå. Dom e puckon”, säger storebror Frank. Han som smäller till utan att tveka har lovat att skydda, men gatan med dess vinddrivna existenser lockar och drar i Kim. Hennes Söner är en brutal skildring av ensamhet, fattigdom och om att söka flykt i en storstad där ingen nåd finns att vänta. Sogand Sasanpour arbetar som försvarsadvokat och målsägandebiträde. I sin debutroman skildrar hon en dold verklighet i Stockholms innerstad, med ett starkt och gripande språk.

Catfight av Johanna Wester
Utgivningsdag: 2021-04-21

”Det är så mycket skitsnack mellan kvinnor. Tjejer klarar inte av att samarbeta. Brudar är jämt falska mot varandra. Flickor kan inte leka tre!”
Vår kultur har många idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler. Var kommer de fördomarna ifrån? Och vilken effekt får de? I Catfight söker Johanna Wester svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Inte heller hennes eget beteende undgår granskning. Det här är en skarp genomgång av hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det. Genom att avslöja myterna om kvinnor i grupp visar Catfight hur vi kan hindra dem från att gå i arv.
Johanna Wester har en examen i etnologi och är bl a FN-förbundets föreläsare om kvinnor och barns rättigheter. Hon har tidigare gett ut romanen Nattsagor för sömnlösa och varit redaktör för den feministiska antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15.

Moder Liv av Ewa Fröling
Utgivningsdag: 2021-04-28

Ewa Fröling, en av våra mest kända skådespelare, skriver en poetisk, stark och vindlande text om kvinnoliv och yrkesliv. Moder Liv utgår från det cancerbesked hon fick 2016 och berättar om året med otaliga sjukhusbesök och behandlingar; en tid av ångest, smärta och ilska. Hon skriver också om moderskap, om värme, om minnen från en fantastisk karriär och de starka kvinnorna i släkten som gått före. En ärlig bok att bli både rörd, upprörd och berörd av.
Ewa Fröling har en lång framgångsrik filmkarriär bakom sig, bl a med en av huvudrollerna i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander som blev en stor internationell succé. Hon har också medverkat i otaliga teateruppsättningar på Sveriges mest prestigefyllda scener, såsom Dramaten och Stockholms Stadsteater.

© Romanus & Selling

print

Våra samarbetspartners