SKOGSMULLE tar upp nedskräpning av plast i naturen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Illustration av Lars Bällsten, från omslaget till Skogsmulle och den ledsna fågeln.
Nu släpps den andra illustrerade sagoboken med ”nya” Skogsmulle. Skogsmulle och den ledsna fågeln är en varm, medryckande och visuellt vacker sagoberättelse, med ett viktigt pedagogiskt budskap. Med hjälp av sina vänner ger sig Skogsmulle i kast med en av dagens mest angelägna samhällsfrågor – nedskräpningen av plaster i naturen.

I Skogsmulle och den ledsna fågeln råkar en fiskmås illa ut när den letar efter mat vid vattenytan. En fiskelina har virat sig flera varv kring näbben, och fågeln riskerar att svälta ihjäl. Tillsammans med Skogsmulle och hans vänner lär sig barnen genom sagans kraft varför plast i haven och skräp i naturen är så farligt.

På flera sidor i boken finns det roliga och pedagogiska frågor, som exempelvis ”Varför har nyckelpigor prickar” och ”Vad kan du göra om du hittar plast i naturen?”. Frågorna lämpar sig perfekt i samband med högläsning, som ingång i spännande och lärorika samtal mellan barn och vuxna.
Till grund för temat och den nya sagoboken ligger Friluftsfrämjandets tidigare vinst i tävlingen ”Lidl Future Initiatives 2019”. Tack vare vinsten och Lidls finansiella stöd har Friluftsfrämjandet kunnat realisera ”Skogsmulle och plastutmaningen”, ett projekt som syftar till att utveckla barns engagemang mot miljöförstöring och nedskräpning av plaster i naturen.

– När vi är ute med barnen i våra grupper och hittar skräp kan de ofta inte förstå varför människor skräpar ner. Barnen tycker det är sorgligt, och vill hjälpa till. Med berättelsen Skogsmulle och den ledsna fågeln vill vi synliggöra vad som kan hända när plast hamnar i naturen och vad vi alla kan göra annorlunda. Med naturtrogna och inspirerande bilder hoppas vi också göra fler barn nyfikna på naturen i närheten och väcka en längtan att vistas mer utomhus. För det du tycker om är du också rädd om, säger Emelie Thorngren, verksamhets- och utbildningsansvarig för Skogsmulle och skogens värld på Friluftsfrämjandet.

Sagoböckerna med Skogsmulle är ett led i Friluftsfrämjandets nysatsning på Skogsmulleverksamheten som inleddes förra året. I nära samarbete med Story House Egmonts custom publishing-team har Skogsmulle förnyats både till utseende och berättarmässigt.

– Att tidigt engagera barn i en av vår tids stora miljöutmaningar är oerhört viktigt för framtiden. Och vem kan vara en bättre ambassadör för detta än Skogsmulle, som genom sina positiva värderingar och lustfyllda äventyr kan nå barnen på rätt nivå, säger Katarina Oldenburg, projektledare på Story House Egmont och skapare av den nya boken tillsammans med illustratören Lars Bällsten.

Story House Egmont har i samband med boklanseringen också tagit fram ett inspirationsmaterial i form av en terminsplanering med fokus på nedskräpning till Friluftsfrämjandets olika Skogsmulleverksamheter.

Skogsmulle och den ledsna fågeln släpps den 8 februari och finns att köpa i bokhandeln, dagligvaruhandeln och på nätet, bl.a. på dintidning.se.

© Story House Egmont

print

Våra samarbetspartners