MARTIN WIDMARK : NELLY RAPP OCH NÄCKENS HEMLIGHET – rappt, roligt och respektlöst med monsteragenten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Christina Alvner
Serie: Nelly Rapp - Monsteragent (del 18)
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 105
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2018-01-15

Nelly Rapp är biohjältinna, bokhjältinna och även författare till en handbok om folklore och mytiska monster. Vi uppmärksammar dvd- och Blu-rayreleasen av Rapps första bioäventyr med att recensera de bästa äventyren i bokform ... och vi börjar med äventyr nummer tre på vår topp-3 lista.

Nelly Rapp serien är en av de absolut roligaste serier som finns på den svenska barnboksmarknaden! Man behöver inte vara i målgruppen (6-9 års ålder) för att skratta högt åt de skräckparodier och satirer på det moderna samhället som Martin Widmark (text) och Christina Alvner (bild) framkallar. Det här radarparet är en matching gjord i humorhimlen och Nelly Rapp är en kavat hjältinna som man hela tiden hejar på!

Smart satir över det moderna samhället

Förutom att varje bok tar itu med någon slags monster eller mytologiska varelser eller något från den svenska folktron och folksagan – i den här boken är det Näcken som är huvudperson – så innehåller varje bok också en smart satir över det moderna samhället.

Hur äldrevården utarmas var till exempel temat i Nelly Rapp och De små under jorden – och här är det Kulturskolan som hotas av nedläggning.

”Fienden” oftast korkade människor

Något att älska med Nelly Rapp böckerna är hur ofta de övernaturliga varelserna kommer till Nellys hjälp. Här är det Näcken (som är en utmärkt fiollärare) som räddar Nellys fiolspel och hjälper till och ser till att Kulturskolan inte blir nedlagd.

Ofta i barnböcker och sagoböcker (som till exempel i Anna Höglunds bilderbok Förvandlingen) är jättar och monster och sagoväsen De Onda och de ska bekämpas och besegras. Varför inte göra som Nelly Rapp och lära något av Den Andre istället?

I Nelly Rapp är “fienden” oftast korkade människor (som inte inser att de är korkade) och besparingar och nedskärningar. Det är smart gjort av Widmark att konstruera så komplexa intriger, utan att någonsin dra ner på fart, spänning och humor.

Rekommenderas varmt

Barn slukar de här böckerna och lär sig en hel del om tolerans och kreativitet och alltings relativitet.

Nelly Rapps tre L är bra att ha. Lugn, Lärdom och List. Men böckerna står också för fyra R: Rappt, Roligt, Respektlöst och lagom Revolutionerande.

Rekommenderas varmt!

Skriven 2020-10-24

Läs mer om boken här

P.S.: Nästa gång du möter en Jätte, en Näck, en Drake, en Gast eller vad det nu må vara – ta tillvara dina tre L var lugn och listig tänk vad du kan lära av Den Andre istället för att automatiskt tänka “ha ihjäl monster”. Nelly Rapps strategi är ju så mycket smartare i längden!

print

Våra samarbetspartners