LETHAL WEAPON (säsong 3) – både roligare och lättsammare än tidigare med omedelbar personkemi mellan huvudpersonerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Matthew Miller
Regi: Nick Copys (episod 1, 4, 15), Claudia Yarmy (2), Steve Boyum (3), Keesha Sharp (6), Rob Bailey (5, 7,), April Mullen (8), John Behring (9), Nathan Hope (10), Jay Chandrasekhar (11), Eric Laneuville (12, 14), Matt Barber (13)
Skådespelare: Damon Wayans, Seann William Scott, Keesha Sharp, Kevin Rahm, Johnathan Fernandez, Chandler Kinney, Dante Brown, Michelle Mitchenor, Jordana Brewster, Michelle Hurd
Land: USA
År: 2018
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 15 episoder á 42-44 minuter
Format: DVD
Distributör: Warner Home Video

Året är 2016. Fler än sex miljoner amerikanska tittare ser för första gången Damon Wayans, 57 och Clayne Crawford, 40, som Roger Murtaugh respektive Martin Riggs i TV-serien Lethal Weapon som är löst baserad på de klassiska Dödligt vapen-filmerna med Danny Glover och Mel Gibson.

Intresset för serien är på förhand stort, den trogna fanskaran växer för varje avsnitt och logiskt nog beställs ytterligare 22 avsnitt.

Efter två säsonger tar man farväl av Clayne Crawford – han var för krävande och för arbetsam att jobba med enligt många i teamet, bland annat Damon Wayans. Som skadades allvarligt och fick splitter i bakhuvudet i det avsnitt som Crawford regisserade.

För olika och lika sina rollfigurer

Många anser dock att Wayans och Crawford helt enkelt var för olika – Wayans var sitcom-mannen som ville jobba vanliga timmar och ha ett privatliv, Crawford var drama-mannen som ville att Lethal Weapon skulle bli high-brow och vinna Emmys …

Kort sagt: De var ganska lika sina rollkaraktärer. Wayans laid-back och vill ha ett privatliv, Crawford het och intensiv och lever bara för jobbet …

Misstänker en konspiration

När Crawford inte fick sitt kontrakt förnyat så gick det som det gick för hans karaktär Riggs … Han blev skjuten av sin kriminelle lillebror och game over för Riggs.

I avsnitt ett av säsong tre sörjer Murtaugh sin gamle partner. Han har inte jobbat (eller duschat eller bytt kläder verkar det som) på sex månader. Han sitter på sin båt och går igenom gammalt bevismaterial och misstänker att allt är en konspiration och vill hålla fallet med Riggs död öppet … Murtaughs familj har fått nog.

Time out från karriären

Samtidigt har en ny manlig lapplisa börjat i staden Los Angeles … Wesley Cole (spelad av American Pie veteranen Seann William Scott) har en bakgrund inom CIA, men efter att hans vän, en tioårig pojke, blivit dödad i Syrien har han tagit en time-out från karriären. Han vill också vara nära sin familj, sin ex-fru (en framstående läkare) och sin tolvåriga dotter som han praktiskt taget aldrig träffat.

Roligare och lättsammare

Murtaughs och Coles vägar korsas och personkemin – och komedin – är omedelbar. Som när de båda jagar efter samma svarta bil och försöker hoppa över på den från sitt fordon, en vattenbil … Båda anser att idén är bra … Tills båda två står på taket, och ingen kör …

Säsong tre är mycket roligare och lättsammare än säsong ett och Wayans och William Scott har faktiskt bättre personkemi … Här märks det att båda två spelar komedi (eller actionkomedi) och många scener är så tokroliga att det knappast går att hålla sig för gapskrätt …

Mysig actionkomedi

Deras förhållande utvecklas mer under avsnitt två, då de försöker finna varandra som “par” … och även träffar på ett avskräckande partnerskap, “så där ska vi inte bli”!

Det här är ofta mysig lättsam actionkomedi för hela slanten i fartfyllda avsnitt, som alla är som en mini-film i sig … Samma karaktärer återkommer, men äventyren är i stort sett fristående.

Det som drar er från helhetsintrycket är när plötsligt onödigt våldsamma scener ska in i handlingen (som tortyren av Cole där ha ska få sina naglar utdragna, och senare levande begravd) scener som bidrar till 15-års gräns på något som annars verkar vara en box med familjekomedi.

Klyschan avbrutet bröllop

Och hur många gånger har man sett en alpha-male återvända till sin övergivna familj och självklart ta över rodret? Hur många gånger ska tjejen behöva räddas? Hur många beta-males ska överges vid altaret? Är inte klyschan avbrutet bröllop med råge förverkad vid det här laget?

Positivt är gänget på jobbet som stadigt växer, Murtaughs och Coles krets utökas med tiden, och det finns en liknade “bromance duo” bland birollerna, med två tjejer i rollerna.

Sista säsongen av TV-serien

Det ska bli en femte Lethal Weapon film av regissören Richard Donner som nu är i 90-års åldern, med ordinarie Riggs och Murtaugh i rollerna – Mel Gibson och Danny Glover – för i filmserien lever Riggs fortfarande.

Men det här är den sista säsongen av TV-serien Lethal Weapon … så passa på och njut av ruschen, innan det roliga är över.

Skriven 2021-01-18

print

Våra samarbetspartners