PALOMA FAITH : INFINITE THINGS (RCA/Sony Music) – brittiska popstjärnan övertygar med starkt utlämnande album

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hört talas om Paloma Faith? Inte. Men det kanske inte är så mycket att säga om. Sångerskan är i mångt och mycket ett väldigt brittiskt fenomen. Hennes fyra första album har alla nått topp tio på hemmaplan och tillika sålt platina, så vid det här laget är hon något av ett ”household name”. Lite imponerande, får man väl säga. Men samtidigt är det lite märkligt att hon inte lyckats slå nämnvärt någon annanstans. Visst, lite spridda skurar av framgång i länder som grannlandet Irland, Australien, Nederländerna och Finland av alla ställen har det blivit, men inte så mycket mer än så.

Soulig och jazzig stjärnglans i pipan

Vilket som sagt är märkligt. Inte minst för att hon ofta nämnts i samma andetag som storheter, typ Adele, Duffy och Amy Winehouse, namn som haft enorma framgångar även internationellt. Sedan kan jag tycka att jämförelsen haltar något. Om man går på rösten är den förvisso förståelig, den här damen kan ha både soul och jazzig stjärnglans i pipan – lyssna till exempel på tidigare saker, typ sprittande Upside Down eller den tjusigt lågmälda covern på Inxs klassiker Never Tear Us Apart.

Ingen Miley Cyrus eller Lady Gaga

Samtidigt är det långt ifrån alltid sångerna kör på i samma spår. I grund och botten är Faith också i hög grad en popsångerska. Även om hon i sin musik är tydlig med att begreppet i det här fallet knappast går att relatera till nutidens Miley Cyrus, Lady Gaga, Ava Max eller vem det nu kan vara.

Något som framträder tydligt på detta nya verk, och ibland är det frestande att associera till andra artister. Den positivt uppspelta Gold fick mig till exempel att tänka på en uppdaterad Cyndi Lauper-sång medan Me Time gav omedelbara associationer till Rachel Plattens megahit Fight Song. Överhuvudtaget ter sig Faiths sound inte överdrivet up to date. Snarare ter hon sig både mogen och sofistikerad på ett sätt som många av hennes samtida kollegor inte är, och detta gäller även när hon tar sig an sådana mer up tempoorienterade taktfasta saker som Supernaturaloch Monster, om ett destruktivt förhållande där ena parten skapat ett…ja, just det.

Försöker se ljuset i en svår tid

I övrigt präglas Infinite Things i hög grad av balladerna. Typ uppbrottsalstret If This Is Goodbye, If Loving You Was Easy, om kärlekens komplexitet och motsägelser, och förstasingeln Better than This, en skapelse där vokalissan bejakar det positiva, och försöker se ljuset även i en svår tid. Vackert, naket och utlämnande är nog orden jag söker för att beskriva det här.

Pop med substans och själ

Samt som helhet också gediget, starkare och faktiskt också personligare än somliga kanske tror. Skulle av god anledning vilja hävda att Paloma Faith är rätt ordentligt underskattad och bortglömd. I alla fall utanför hemlandet. Så alla ni som vet med er att pop med substans och själ är er forte borde ge henne en chans. Förhoppningsvis ser ni samma kvaliteter som jag. Och börja då gärna med att lyssna på Infinite Things. Detta övertygande album utgör om något en utmärkt början.

Skriven 2021-01-18

print

Våra samarbetspartners