KOJAK (The Complete Series) – en av de bästa deckarserierna någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Charles S. Rubin, Jeannot Szwarc, Sigmund Neufeld Jr., Russ Mayberry, Nicholas Sgarro, Leo Penn, Telly Savalas, David Friedkin, DanIel Haller med flera
Skådespelare: Telly Savalas, Dan Frazer, Kevin Dobson, George Savalas, Mark Russell, Vince Conti, Borah Silver, Roger Robinson, Nick Dennis, Darrell Zwerling
Skapad av Abby Mann
Land: USA
År: 1973-1979
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 30 diskar
Format: DVD
Distributör: Majeng Media

“Who loves ya, baby?” – möt Telly Savalas deckare Theo Kojak, en av de mest populära TV-personligheterna genom tiderna. För första gången finns nu pilotavsnittet och alla säsongerna i en fullmatad box med över 97 timmar Kojak.

Telly Savalas karriär var på upphällningen när han fick drömrollen som Theo Kojak (vars efternamn först stavades Kojack) – han gjorde genast rollen till sin egen och sedan var det bara för Savalas och även för hela serien att börja håva in priser.

Sammansmältning av många karaktärer

Det här är en deckarserie som utspelar sig i New York, och inledningsvis hade man ambitionen att basera intrigerna på “true crime”. Kojak själv är en sammansmältning av många olika verkliga karaktärer, men mest av allt blev Kojak känd för att vara den första “Greek-American” deckaren i mainstream kultur och Telly Savalas använde sina egna erfarenheter och sin egen bakgrund när han skapade rollen.

Sanningen till varje pris

Verklighetsbakgrunden när det gäller brott som Kojak tar itu med omfattar verkliga mord och även verkliga rättsskandaler där polisen slentrianmässigt sätter dit minoritetsgrupper bara för att anhålla någon (detta långt innan Black Lives Matter) … men inte Kojak. Han är på jakt efter sanningen till varje pris.

De som inte direkt känner till Kojak … brukar i alla fall veta att deckaren är en skallig gubbe med klubba i munnen. Klubban blev Kojaks “grej” – han skojar om att det är för att locka yngre tittare till serien (som har 15-års gräns) men det är också för att rent praktiskt sluta röka. När Kojak började gå som serie var det helt okej att röka i film och TV. När förbudet kom mot cigarettreklam så gick både Telly Savalas och Kojak över till klubbor … Savalas använde klubborna som “rekvisita” för att själv försöka sluta röka.

Skulle en modern Sherlock Holmes få lov att röka pipa? Icke. Benedict Cumberbatchs BBC-Sherlock körde med nikotinplåster.
Klubbor är coolare – och roligare som gimmick!

Romans med yngre kollega

Kojaks kännetecken är en cynisk humor, en stark känsla av rättvisa och ett stort mått av envishet. Men livet i New York är inte bara mord, cigaretter och klubbor … Kojak hinner också med en romans med en mycket yngre kollega och en pågående “bromance” med sin parhäst. Det finns också en del humor med i serien – som chefen som alltid verkar ha noll koll på vad som verkligen händer på arbetsplatsen. Helt à la The OfficeKojak är helt klart en av de bästa deckarserierna någonsin och även en av de bästa New York skildringarna någonsin – glöm Sex And The City, detta är Crime And The City i “The City That Never Sleeps”!

Skriven 2021-01-12

print

Våra samarbetspartners