YLVA HÄLLEN : HOTET MOT VÄKTARSTJÄRNAN – hemlig fantasivärld man vill ha mer av

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Marcus Gunnar Pettersson
Serie: Ylvania (del 3)
Genre: Fantasy & magisk realism
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 290
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-11-25

Alba är från Göteborg i vår värld – men hon är också den utvalda i en hemlig fantasyvärld vid namn Ylvania … Skapare av den världen är Ylva Hällen – både känd som författare och som programledare för Bolibompa, där det första Ylvaniafröet såddes.

Ylvaniaböckerna skulle inte kännas kompletta utan illustrationerna av Marcus Gunnar Pettersson. De är helt enkelt magnifika. Ta till exempel helsidesupplaget av ett magiskt bibliotek där Albas bästa vän Stella sitter och läser … man vill bara bo in sig där!

Förlorad syn skärpte de andra sinnena

Alba har redan lyckats rädda världen i både bok ett och bok två i serien – och (liten spoilervarning här) hennes självuppoffrande handlingar ledde till att hon blev blind på köpet. Men hon har en magisk ledarvarg vid sin sida, och dessutom sina egna magiska ninjaförmågor. När Alba förlorade synen så skärptes alla andra sinnen. Dessutom så kan hon känna skillnad på ljus och mörker.

Ett barn har förstenats

Det är nu fyra sammansvetsade vänner som tillsammans utgör Väktarstjärnan. Men de bor alla till vardags i olika länder i Ylvania … Och de har alla sina olika intressen. Alba håller på med sin ninjaträning, Stella myser i sitt bibliotek, Adrian studerar till magiker och Jiro övar på förvandlingar.

Äventyret börjar vardagligt med att Stella hämtar dagens tidningar som ska arkiveras i biblioteket. De är 23 stycken. På den magiska tidningens framsida står det att ett barn har förstenats … På signalementet låter det som om Adian var offret … Men det är en av Adrians kompisar som har förstenats. Någon som liknar honom. Var det i själva verket Adrian som var målet?

Ännu ett offer

Världen är hotad igen. Det betyder att de fyra i Väktarstjärnan måste samlas ännu en gång och samarbeta för att rädda världen – och sig själva. Vem kan de lita på? Kan de ens lita på varandra? Så förstenas ännu ett offer och Adrian är huvudmisstänkt …

Fingertoppskänsla i personskildringen

Hotet mot Väktarstjärnan är ett grymt spännande äventyr med hög fart, mycket humor och stort patos. Ylva Hällen skildrar med perfekt fingertoppskänsla fyra unga huvudpersoner som alla har diametralt olika personligheter och intressen – och som ändå fungerar så bra tillsammans.

Världsbygget är noggrant och detaljerat, och man riktigt känner att man är på plats i Ylvania … och när äventyret är slut vill man gärna ha mer!

Skriven 2020-12-16

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners