SMITTAN – billig pandemiskräck utan ordentligt slut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Alone
Regi: Johnny Martin
Skådespelare: Tyler Posey, Summer Spiro, Donald Sutherland, Robert Richard, John Posey
Land: USA
År: 2020
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 92 minuter
Distributör: Studio S Entertainment
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Betyg: 2

Déjà-vu-avdelningen: “Årets stora pandemithriller” står det på omslaget till Smittan. Dock visade filmen sig vara årets andra, och lite mindre, pandemithriller. Ett par minuter in i filmen, som regisserats av Johnny Martin, tyckte jag nämligen att allt kändes märkligt bekant. Riktigt, riktigt bekant. Osannolikt bekant.

Samma manus fast på engelska

Manuset till Smittan, som i original heter Alone, är författat av Matt Naylor. Matt Naylor skrev även manuset till den sydkoreanska Netflixfilmen #Alive, som jag recenserade i september förra året. Och kyss Karlsson – Smittan#Alive är samma film. Det är samma manus, med ytterst få skillnader. Samma film, nästan scen för scen. Fast på engelska. Läs därför min recension av den koreanska versionen för handlingsreferat. På Blu-ray-omslaget står det ingenting om detta är den amerikanska versionen av #Alive.

Ger bitvis intryck av ingen budget alls

I Smittan är det Tyler Posey som är den ensamme killen som sitter instängd i sin lägenhet medan ett slags zombievirus härjar. Summer Spiro gör tjejen som bor i lägenheten mittemot. Donald Sutherland spelar den mystiske grannen. Poseys och Spiros rollfigurer heter Aidan och Eva. Adam och Eva, alltså. Symboliskt.

Om man inte redan har sett #Alive, är det möjligt att man uppskattar Smittan mer än jag gjorde. #Alive är en bättre film på de flesta sätt. Den är stilistiskt bättre, den har bättre filmfoto, den ser ut som en biofilm, och framför allt är den försedd med humor. Smittan ser billig ut, filmfotot är grått, murrigt och trist, och bitvis ger filmen intryck av att inte haft någon budget alls – som om några kompisar gjort en film i sitt fula hyreshus.

Inget ordentligt slut

Den första halvtimmen är rätt kass och jag övervägde faktiskt att stänga av. Därefter tar det sig något, för att under den sista halvtimmen, när Sutherland dyker upp, bli rätt bra. Sutherland är dock bara med en kvart, ungefär.

Smittan är genomgående allvarlig. Till skillnad från #Alive ligger betoningen på skräck. #Alive har ett ljust slut, Smittan har inget ordentligt slut. Smittan innehåller mer action, inbillar jag mig.

Manus av Mattias Olsson från Ystad

Enligt obekräftade uppgifter gjordes Smittan före #Alive, men försenades på grund av coronapandemin. Om detta stämmer vet jag inte – och jag vet inte varför det gjordes en koreansk version nästan samtidigt.

Smittan ska inte förväxlas med John Hyams thriller Alond, som i USA släpptes nästan samtidigt som Johnny Martins film, och vars manus är skrivet av Mattias Olsson från Ystad. Denna har jag dock inte sett.

Skriven 2020-12-30

print

Våra samarbetspartners