HELMUT NEWTON: THE BAD AND THE BEAUTIFUL – mycket underhållande om provokativ och stilbildande fotograf

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gero von Boehm
Dokumentär med Helmut Newton, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Grace Jones, Catherine Deneuve
Premiär: 2021-01-08
Betyg: 3

I dessa dagar när alla storfilmer ligger på is och till och med får premiär på någon filmkanal kan man ju passa på att låna ett öga åt någon av de udda filmer som trots allt letar sig in på repertoaren.

Icke sällan pratar vi då om dokumentärer om personer eller händelser som vi kanske inte vet så mycket om men som vi då får tillfälle att ersätta denna brist med en rejäl klunk av information ur kunskapens källa. Således blir vi mycket kunnigare om mode- och kvinnofotografen Helmut Newton född 1920 i Berlin och död 2004 i Hollywood.

Newton var en provokativ och stilbildande fotograf som syntes i de flesta modetidningar typ Vogue, och nu ställer filmen helt konsekvent frågan om han var en stor bildkonstnär och kvinnobeundrare eller en “snuskhummer” och förtryckare av kvinnokroppen som hade stenats till döds av #Metoo-rörelsen.

Att Newton verkar vara fixerad vid ungdom kan ju också vara ett ämne till debatt. Inte minst i detta åldersdiskriminerande land, så nog kastar The Bad and the Beautiful ut brandfacklor så det räcker och blir över.

Jag gillar filmens intentioner att inte bara måla ett porträtt av Helmut Newton och hans konstnärliga ådra utan också att sätta in honom och hans livsverk i tiden, hans och vår. Ifrågasätta utan att döma, beundra men begrunda med fickan full av Brasklappar.

Mycket underhållande och kunskapsberikande.

Skriven 2021-01-03

print

Våra samarbetspartners