NENA : LICHT (Sony Music) – förfinat och nyanserat på gedigen popsamling 38 år efter 99 Luftballons

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För alla utanför den tysktalande världen lär hon för all evighet förknippas med 99 Luftballons, denna efterhängsna hybrid av pop, synth och punk light, men på hemmaplan är Nena inget one hit wonder utan en överlevare och institution som haft otaliga listframgångar och gett ut hela sjutton album.

Nena likt Alice Cooper

Karriären fick för övrigt ett välbehövligt lyft 2002 med Nena feat. Nena, en skiva med nyinspelade versioner från åttiotalskatalogen. Verket sålde i hela 1,5 miljoner exemplar och överträffade branschens förväntningar å det värsta. Sångerskan hade äntligen visat att hon kunde vara lika framgångsrik solo som då det begav sig då Nena likt Alice Cooper stod för ett band och inte för personen längst fram på scenen, och på den vägen har det fortsatt. Alla släpp utom ett sedan dess har nått topp-5 på den tyska försäljningslistan. Inte illa marscherat i dessa ungdomsfixarade tider, får man väl säga.

Inte alls illa

Nya verket Licht utgör inget undantag i detta avseende, en tredjeplats som bäst blev det den här gången. Däremot har denna nya sångsamling dröjt. Hela fem och ett halvt år har gått sedan föregångaren Oldschool såg dagens ljus, och så länge har beundrarna aldrig behövt vänta på ny musik tidigare.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller? Tja, i det här fallet har väl väntan varit hyfsat värt tiden. Som låtsamling betraktat ter sig det här inte alls illa, och gamla fans som följt Nena lär nog hävda att hon bär sin ålder med både stil och klass. Samtidigt kommer de som inte hört en ton med henne sedan 99 Luftballons att märka att det är rätt stor skillnad på 25-åriga Nena och Nena som 60-åring. Även om det inte råder något tvivel om att samma person sjunger.

Sjunger bättre med mer nyanserat uttryck

Att hon låter mer förfinad och mognare än då det begav sig är dock uppenbart. För egen del måste jag då också säga att jag föredrar dagens sångerska. Visst, ungdomens spontana fräschör ska inte underskattas, men det är på samma gång så tydligt att hon sjunger bättre och har ett mer nyanserat uttryck i dag. Lyssna bara på sådant som livsbejakande titelspåret Licht, sommarpoppiga Karawane och Auf einmal warst du da.

Sistnämnda för övrigt en lätt groovy pianoballad av ett slag jag inte förväntat mig från vokalissan. Här går hon helt klart utanför den så kallade komfortzonen, vilket klär henne bättre än vad kanske somliga tror. På samma sätt lyser akustiska Shine on och dito organiska Wandern, en personlig sång om att inte låta det som gör ont stå i vägen från att gå vidare.

Ingen singelhit på listan

Mest påminnande om gamla (synth)tider är dock smått drömlika Galaxien och blippiga Zurück in die Zukunft. Närmare sitt ljuva åttiotal än i sistnämnda alster kommer Nena inte här, och visst låter det som en given hit. För sisådär 35 år sedan.

Men det hjälper ju inte, nu är det 2021, så på något vis är det väl bara både logiskt och självklart att inte någon av singlarna från Licht lyckats ta sig in på den tyska hitlistan. Alls. För trendigt är ju det här inte. Den surmagade skulle säkert använda adjektiv som daterat och förlegat. Fast med detta sagt; det betyder inte på något sätt att det saknas starka sånger på denna skapelse, snarare tvärtom. Nena har åldrats med välbehag på mer än det mest uppenbara sättet, och det är Licht ett påtagligt bevis på.

Skriven 2021-01-07

print

Våra samarbetspartners