YLVANIA – man måste helt enkelt älska ett fantasyland där det går att åka spårvagn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Draken i Ylvania-böckerna är helt underbar och påminner om den vita fluffiga hundliknande draken i Den oändliga historien. Fler drakar borde ha vit fluffig päls och kännas som en mysig ryamatta!

Hela världen är så omsorgsfullt uppbyggd (karta medföljer i boken!) och det är härligt att följa med hjältinnan Alba, medan hon räddar världen och, vilket är något svårare, försöker hålla sams med sina jämnåriga kompisar!

Magikern, stjärnan och fågeln

Dessutom: Alba förkroppsligar ungefär varenda dröm som en unge kan ha (eller en vuxen som gillar att fantisera!) Att vara den utvalda, att ha magiska krafter, att ha superkrafter, att träna till att bli en ninja, att få flyga på en egen drake … Det här är liksom jackpott!

Av de tre bästa vännerna är alla väldigt olika och alla har olika egenskaper och krafter. Adrian är magikern, Stella är delvis en stjärna (hörs på namnet!) och kan explodera på riktigt och Jiro kan förvandla sig till en fågel (fåglar brukar ha magiska egenskaper i fantasyböcker!). Efterhand tränar Jiro upp sin förmåga så han även kan förvandla sig till andra djur.

Räddar världen igen

Men det är Alba som är hjälten och det är hon som får satsa mest i den slutgiltiga striden i slutet av den första delen av Ylvania … Hon blir hjälte, även om hon får betala ett högt pris för segern, och alla tror att ondskan har överlistats och övervunnits. Men Alba är inte så säker …

Det visar sig att Alba har helt rätt, i bok två i serien får hon samla ihop hela gänget igen för att rädda världen och Jiros lillebror Rot, som ligger i koma … De två sakerna har mer med vartannat att göra än vad man först kan tro!

Längtar efter mer

Det här är härlig fantasy-sträckläsning som passar från slukaråldern och uppåt och dessutom finns roliga små illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson insprängda i böckerna, lite här och där, som överraskar under läsningens gång.

Det ska bli mer Ylvania av den fantastiska författaren Ylva Hällen! Längtar!

Skriven 2020-12-15

print

Våra samarbetspartners