FINAL TARGET – tämligen väl genomfört actiondrama i dödligt agentland

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Ava
Regi: Tate Taylor
Skådespelare: Jessica Chastain, John Malkovich, Common, Geena Davis, Colin Farrell
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 96 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: Scanbox
Betyg: 3

Vi har sett henne i sådant som Miss Sloane, Molly’s Game och i synnerhet verklighetsbaserade Zero Dark Thirty, om jakten på Usama Bin Laden. Således vet vi alla att Jessica Chastain inte alls är främmande för att spela tuffing. Någon actionskådis per se är hon dock inte känd som, men i Final Target följer hon i samma spår som Angelina Jolie och Charlize Theron i Salt respektive Atomic Blonde. Vi talar hårdkokt agenthistoria med backstabbing och mer eller mindre oväntade vändningar som givna ingredienser, således.

Urartar i dödlig shoot out

Chastain är Ava, effektiv yrkesmördare för en icke namngiven organisation som tar obekväma individer av daga per beställning. Den senaste i raden är Peter, en rutten finanshaj som investerar i oetiska företag för bästa profit. Hon har dock en ful ovana som går ut på hon pratar onödigt mycket med sina offer innan dödsstöten, något hennes närmaste kontakt Duke påpekar när nästa uppdrag spårar ur å det värsta. Visserligen avlivas måltavlan programenligt, men det hela urartar i en dödlig shoot out där Ava sånär kommer undan med livhanken i behåll.

Nykter alkoholist och trassliga relationer

Detta uppmärksammas av organisationens nya överhuvud Simon, som i och med detta fiasko betecknar henne som en belastning. Sedan gör det förstås inte saken bättre av att hon betecknas som nykter alkoholist. Eller att privatlivet präglas av trassliga relationer och kontakter som inte underhållits på flera år. När det var som värst övergavs pojkvännen Michael utan ett ord, liksom systern Judy och mamman, som alltid varit en krävande figur. Men nu har det blivit dags att göra upp med det förflutna. Utan att förklara vad hon försörjer sig på.

Fast nu är förstås Final Target långt ifrån ett relationsdrama även om det villigt ska erkänna att jag tilltalas av att man gett Ava-karaktären en hyfsat utmejslad bakgrund. Istället är det här precis som sig bör ett tämligen väl genomfört actiondrama i spionland med välbekanta underhållande kvaliteter och ett jämnt tempo som håller intresset vid liv från början till slut.

Rävar bakom öronen och det inre arslet

Dessutom har jag faktiskt alltid varit svag för Jessica Chastain, och här adderar hon både nyans och sårbarhet till sin rollfigur under den hårda ytan. Sedan lyfter det hela som sig bör varje gång alltid sevärde John Malkovich dyker upp som Avas mentor Duke. Få kan som han spela de där intressanta karaktärerna med minst en räv bakom varje öra. Ja, också ackompanjeras Malkovich av Colin Farrell, som här plockat fram sitt inre arsel för att tolka rollen som organisationens boss med (över)tydlig dödlig agenda. Vilket inte är det sämta. Farrell har alltid varit bra på att spela otrevlig när andan faller på. Tänk till exempel i termerna Tom Cruise motståndare i Minority Report eller en av de vidriga cheferna i Horrible Bosses.

Levererar godset trots allt

Så visst finns det en del positivt att säga om Final Target Att hävda att jag vore knockad vore dock en överdrift. Sedan utgör det hela förvisso ett gott gediget hantverk, men det hela är inte i närheten av att tangera det som bjuds i ovannämnda Salt och Atomic Blonde. Eller för den delen 90-talsklassikern Long Kiss Goodnight med denna films svåra modersgestalt Geena Davis i högform. Det driv och finsnickeri i detaljerna som dessa tre alster bjuder på saknas i viss mån här.

Men ändå, det här är likväl en rulle väl värd att kolla in en gång eller rent av två. Regissören Tate Taylor, mannen bakom bland annat starka Kvinnan på Tåget och förra årets psykopatthriller Ma levererar det välbekanta godset utan att vare sig tappa fokus eller den röda tråden. Trots allt.

Skriven 2020-01-06

print

Våra samarbetspartners