PRINSENS RESA – oförglömlig animerad upplevelse för vuxna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le Voyage du prince
Regi: Jean-Francois Laguionie och Xavier Picard
Originalröster: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagois, Gabriel Le Doze, Marie-Madeleine Burguet, Celia Rosich
Land: Frankrike
År: 2019
Genre: Animerad
Längd: 77 minuter
Format: DVD/VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Den som väntar på något gott … väntar ibland väldigt länge. Jean-François Laguionie är fransk animations egen Hayao Miyazaki. Han är förmodligen mest känd för Le Tableau (2011) – men en av hans tidigaste långfilmer var Le Château des singes (Apornas slott), som kom redan 1999. Nu är det dags för en fristående apfilm, Le Voyage du prince (Prinsens resa). Prinsen i titeln är en apprins som spolas iland på fjärran strand och blir vän med en ung appojke som ser ut som Babars bästis Zephyr, med en sofistikerad basker på huvudet.

Smart och sofistikerad fabel

Hela filmen är utsökt tecknad, varje ruta är som en handmålad kärlekshyllning till naturens helande kraft och musiken håller hela filmen igenom samma höga klass. Handlingen är en smart och sofistikerad fabel – i sann fransk tradition, samma tradition som gett oss Den lille prinsen och Babar

En fabel med apor i huvudrollerna, som handlar om vad det innebär att vara människa och framförallt vad det innebär att vara medmänniska.

En lång färd att klara av

Konflikten natur och kultur går som en röd tråd genom hela filmen, staden är under attack från naturen och det är så klart smartare att leva i samklang med naturen än att hela tiden motarbeta den.

De båda nyblivna apvännerna har en lång färd att klara av tillsammans … och visst, här finns även ett flygartema, värdigt Den lille prinsen.

Långsamt tempo och filosofiska dialoger

Det här är feelgood animation av hög klass. Dock ingen direkt småbarnsfilm – långsamt tempo och filosofiska dialoger och lätt sövande berättarröst är ingenting för alla sockerstinna fyraåriga fans av Trolls World Tour att gå igång på. Snarare använder denna film animation som medium för att ge en intressant och oförglömlig filmupplevelse för en vuxen publik … för tecknat kan vara så mycket mer än byxlösa ankor och små troll.

Extra plus: Många tecknade filmer ges ut med reklamen “alla pratar svenska” – här finns även originalspråk med (som du kan åtnjuta med eller utan undertexter). Och ja, dialogerna och rösterna är (som det brukar vara) mycket bättre i original!

Skriven 2020-12-28

print

Våra samarbetspartners