THOMAS ENGSTRÖM & MARGIT RICHERT : NATTAVAARA – svensk dystopi som startade med Covid-19

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Nordmark (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 341
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-02

Dystopier finns det gott om i den litterära ungdomsvärlden. På senare år har även en hel del av dessa filmats som Hungerspels-trilogin och Maze Runner-serien även Divergent-trilogin är ett bra exempel. Dock måste man nämna George Orwells 1984 som den bok som skapade genren.

Alla är vi numera medvetna om vad det innebär att leva mitt under en pandemi och många frågar sig ju när det ska sluta. Tänk om det inte slutar utan bara blir värre. Detta är grogrunden till historien bakom Nattavaara. I boken var coronan bara början. Det blev bara värre och värre. Till slut så bröt delar av Norrland sig loss från resten av Sverige och blev en egen republik kallad Nordmark.

Sextonårige Erik hittar sina föräldrar döda i bastun – de har begått självmord. Detta leder till att Erik och hans lillasyster Sofia blir bannlysta från byn de vuxit upp i och de får klara sig själva. De beger sig ut på en vandring mot Kiruna, huvudstaden i Nordmark för att få upprättelse.

I ett annat hörn av Nordmark träffar vi på Maja, en medelålders före detta personalchefen inom hemtjänsten, som efter att ha blivit bestulen på i stort sett allt utom sitt liv slår följe med hennes förövare ett gäng stråtrövare utan vare sig mål eller målsättning. För dem gäller det bara att överleva till nästa dag.

Vi får även följa med bakom maktens kulisser i Nordmarks ledarskikt där Jarlens högra hand Hartmann smider sina egna planer för Nordmarks framtid.

Detta är första delen i Thomas Engströms och Margit Richerts trilogi om Nordmark och jag ser verkligen framemot att fortsätta att läsa om hur det går för den unga republiken Nordmark och dess invånare. Nordmark är även paret Engström och Richerts första gemensamma projekt. Bägge har även långa bakgrunder som kulturjournalister.

Skriven 2020-12-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners