C S FORESTER : GREYHOUND DEN GODA HERDEN – krigsuppdrag som gjort för Tom Hanks

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Good Shepherd
Förlag: Bokförlaget NoNa
Genre: Skönlitteratur
Översättning: Oscar Krokstedt
Antal sidor: 271
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-02

Ernest Hemingways favorit, och Tom Hanks som manusförfattare och huvudrollsinnehavare när boken filmatiseras. Behövs det sägas mer för att rekommendera Greyhound?

I sitt esse

2020 kom filmen Greyhound – och även ljudboken. Men den tryckta romanen kom 1955 och 1956 blev den svenska titeln Den gode herden. Författaren C.S. Forester är i sitt esse när han skriver om havets faror och sjömännens hjältemod, och hans mest kända hjälte är förmodligen Horatio Hornblower, en fiktiv hjälte som stiger i rank från kadett till amiral under Napoleonkrigen i början av 1800-talet i en serie på tio böcker.

Hornblower spelades förresten av Ioan Gruffudd, när tre av böckerna i serien filmatiserades för ITV. Mest kända C.S. Forester filmen är dock The African Queen – manus och regi av John Huston och med Humphrey Bogart och Katharine Hepburn i huvudrollerna.

Som gjord för en Tom Hanks-figur

Nu är Greyhound en helt annan kopp te, eftersom vi befinner oss i en helt annan tidsepok och på en helt annan plats och med en helt annan typ av hjälte i huvudrollen. Ernest Krause är den typ av rättskaffens man som hela tiden försöker göra sitt bästa och som verkar vara gjord för att bli en Tom Hanks-figur. Året är 1942 och USA har precis gått med i andra världskriget. Uppdraget som Krause har är farligt.

Handlingen kretsar kring en av de allierades fartygskonvojer som transporterar soldater, utrustning och förnödenheter från Amerika till Liverpool i Storbritannien. Konvojen HX-25 omfattar 37 fartyg och eskorteras av de allierades örlogsfartyg, bland andra den amerikanska jagaren USS Keeling, som har kodnamnet Greyhound.

Hans första uppdrag i krigstid

Det finns även andra jagare med från andra länder. Eskortfartygen står under kommendör Ernest Krauses befäl, och han är även befälhavare på Greyhound. Det är hans första uppdrag som befälhavare i krigstid. Många av hans kollegor och underlydande har varit med i kriget mycket längre – men det är ändå Krause som har hjälterollen.

Från de andra eskortfartygen kommer rapporter om att en tysk vargflock av ubåtar följer konvojen. Ubåtarna är för långt borta för att beskjutas … hur ska Greyhound skydda konvojen och hur ska de komma i kontakt med Liverpool för att berätta vad som händer?

Ser tillbaka på sitt liv

Romanen berättas i tredjeperson från Ernest Krauses perspektiv. Han oroar sig för att han inte ska vara värdig eller mogen sin uppgift, han oroar sig över att de yngre personerna har mer krigserfarenhet än vad han själv har och han tänker tillbaka på sitt liv och att hans fru lämnat honom för att han var alldeles för nitisk och arbetsam …

Samtidigt är det problem med radiokommunikationen och krypteringen och flera båtar i konvojen sänks. Ska Greyhound klara att skydda de som ska skyddas … och kommer de någonsin att komma fram till Liverpool?

Bara alla gör vad de ska

Ett intressant citat från boken är att alla måste dra sitt strå till stacken för att hålla igång Greyhound – det finns de som har höga motiv, det finns de som har låga motiv och det finns de som har inga motiv alls. Men för fartyget kvittar det ju … bara alla gör vad de ska!

Det visar sig också att Ernest Krauses nit blir en fördel i den långa batalj som följer … Hela handlingen omfattar 52 timmar och känns som en rapport i realtid.

Skriven 2020-12-20

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners