MAPLE & RYE släpper melankolisk nyårslåt om det komplicerade i att avsluta en nära relation

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En julklapp från Maple & Rye – deras melankoliskt hoppfulla nyårssång om det komplicerade i att avsluta en nära relation

Vid starten av den här högtidssäsongen släppte de sin allvarsamma tolkning av klassikern White Christmas, nu följer Maple & Rye den med att på juldagen släppa den nya singeln ’NYE’, en nyårslåt om det komplicerade i att avsluta en nära relation.

Leo Lönnroth från Maple & Rye berättar: ”Den här låten skrevs på sisådär fyrtio sekunder på nyårsafton förra året när jag och min dåvarande tjej gick i tankarna om att ta en paus/göra slut/vara ifrån varandra ett tag. Jag skrev den medan hon duschade för vi skulle iväg på en nyårsmiddag och i första inspelningen går det att höra hur hon tjoar och visslar med i bakgrunden. Vi hade tidigare under dagen pratat om hur mycket enklare allt skulle vara ifall vi hatade varandra. Eller i alla fall starkt ogillade varann. Det kändes liksom svårt att börja ett nytt kapitel utan att ha ett ‘clean break’. Så då skrev jag låten. Låten fick liksom representera ett alternativt, lite lättare, slut på sagan. Om det ändå vore så enkelt?”

Indie-folkkvartetten Maple & Rye släppte sitt efterlängtade och i många år ofta efterfrågade debutalbum ‘For Everything’ i somras via Icons Creating Evil Art. Ett album sprunget ur berättelser som behöver berättas, böcker som ska läsas, kärleksförhållanden som måste brytas, sorg över total ensamhet, död, platser som bandets medlemmar aldrig besökt och människor de älskar. En lång process av motgångar och hinder men samtidigt en resa fylld med glädje och kärlek.

Bandet har alltid haft en vision att hålla musiken och upplevelsen autentisk, både för sig själva och för sina fans. Vokalharmonier och kraftfulla melodier blandas med bombastiska trummor, dansbara rytmer och storslagna refränger, parallellt med en sprödhet och innerlighet som står i kontrast till glädjen och dansen. Det är musik som förändras från lekfullhet till intimitet och emotion.

Maple & Rye hämtar sin musikaliska inspiration från ett brett spektrum av influenser från blues och funk till rock och folk-pop, även om den viktigaste inspirationen kommer från medlemmarnas egna känsloliv. Bandet är baserat i Göteborg och består av Leo Lönnroth, Gustav Rybo-Molin, Milton Lönnroth och Henrik Bielsten. Den konstnärliga kärnan grundas till stor del i det faktum att alla medlemmar i gruppen är kompositörer, textförfattare och sångare – bandets två starka frontsångare stöds av de andra medlemmarna och fokus läggs på omsorgsfullt och känsligt berättande.

© Icons Creating Evil Art

print

Våra samarbetspartners