MONICA SUNDBERG : JULSTÄMNING 2020 – Lagerlöftema, knepiga jultraditioner, finska krigsbarn och annat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Genre: Allmänna serier, periodika, sammanfattningar, index
Antal sidor: 64
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-10-01

Myset är räddat! Hur jäktigt det än är, så är det lätt att gå ner i varv med Julstämning. Det räcker nästan med att se på omslaget med tomten i stallet som klappar hästar och sedan äter sin gröt, och man tänker inte ett dugg på att det är eldfarligt med en massa halm kring levande ljus.

Jenny Nyströms omslag hör till. Liksom två vackra konstaffischer från Nationalmuseum, och en massa reportage från hela världen. Natur, kultur, historia, spänning och något jubileum …

Lagerlöf och paret Carl Larsson

I år känns det nästan som att det finns ett Selma-tema i Julstämning. Ett hemma-hos-besök på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Vackra bilder från Mårbackas julmarknad. En spännande novell av Selma Lagerlöf, med jäktigt jultema. Och så ett reportage om Mårbacka pelargonen. Som kanske inte ens har funnits på Mårbacka, men det är ju i alla fall ett bra namn på den mest älskade pelargonsorten! Förr kallades den för Sundbornpelargon och Carl och Karin Larsson lär ha gett sticklingar till Selma Lagerlöf. Sant?! Det är en bra story hur som helst! Och vi vet med säkerhet att Larssons och Lagerlöf var goda vänner och ofta besökte varandra, så varför skulle de inte ha bytt sticklingar, så som trädgårdsintresserade vänner gör?

Knepiga jultraditioner samlas

Jubilarer som får uppmärksamhet i år är den 75-årsjubilerande fredsdagen och den 60-års jubilerande julkalendern i SVT, som firas med ett quiz. Hur mycket kan du om alla julkalendrar som gått? Quizet är rikligt illustrerat och facit finns att hitta på insidan av bokpärmen.

Knepiga jultraditioner världen över samlas i ett reportage, men inga traditioner känns så konstiga som de svenska. (Stora delar av världen firar med anka, gås, kalkon, kyckling … och lyxiga efterrätter.

I Sverige är det fläskkött och gröt. Jesus & Co åt inte ens fläsk.) Den engelska drottningens jultal, som uppmärksammas, är dock inte så unikt – även i Danmark lyssnar man på tal från drottningen, albeit en annan drottning. Julteatertraditionen, kallad “panto” eller “pantomime”, är en mycket äldre företeelse än jultal, sedan långt innan det fanns film, radio och teater. (Utlänningar tror dock ofta att det har med “mim” att göra – helt fel, “pantomime” är massor av ljud!).

Reportage om finska krigsbarn

En enda person kan inte göra en pantomime i TV, det krävs en hel rad av traditionella rollfigurer i färgstarka kostymer … ungefär som i commedia dell’arte. Och så har det varit sedan 1600-talet. Eller medeltiden. Beroende på vilken julteatertradition som man följer. Fast just i år är väl det första året någonsin som det inte blir någon traditionell “julteater”. En tradition som inte ens andra världskriget satte stopp för …

Det är i år 75 år sedan andra världskriget tog slut och Julstämning uppmärksammar detta med ett reportage om finska krigsbarn, som visar att alla inte ville åka “hem” när kriget var över. Många ville stanna i Sverige. Och flera tusen blev faktiskt kvar för gott … Reportaget följer en tvilling som blev kvar i Sverige, medans hans bror åkte tillbaka till Finland.

Utsökt snidade burkar och möten med färgstarka djur

Hela volymen av Julstämning inleds traditionsenligt med ett konstnärsporträtt och i år är det den svenska fotografen Anna Clarén som får äran att vara först ut. Konst blir det också i ett spännande träslöjdsreportage och i ett personligt och öppenhjärtigt möte med “Spångossen”, alias Per Norén, känd för sina konstnärliga krympburkar och skedar. De utsökt snidade burkarna vars mönster påminner om pärlor och grankottsfjäll är verkligen konstverk – som tar tid att få fram.

Dessutom: ett möte med färgstarka djur och vindpinad natur i ett slående vackert naturreportage från Shetlandsöarna – som är så mycket mer än ull, ponnyer och deckare.
Myset är fulländat.

Skriven 2020-12-18

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners