LUSTANS LAKEJER släpper ny singel ”Lyx”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 3 november nåddes Lustans Lakejer av det ofattbart tragiska beskedet att vår broder och bandmedlem Tom Wolgers hade gått bort.

Bara några få dagar tidigare hade vi slutfört arbetet med vår nya singel ”Lyx” – en sång Johan Kinde skrivit något år tidigare om en svunnen kärlek, men som redan hade fått en ny innebörd på grund av den rådande pandemin – och nu fick den ytterligare en dimension. Textraderna ”Lyx att leva, Lyx att finnas till” känns vintern 2020/21 inte bara som ett lustfyllt minne av en ex-flickvän, utan som en hyllning till själva livet.

I februari 2021 är det 40 år sedan Lustans Lakejers banbrytande debutalbum gavs ut, men också första gången som Johan Kinde träffade Tom Wolgers, på den numera legendomspunna klubben ”1984” i Stockholm. Ett halvår senare gav bandet ut sin första stora hitsingel ”Stilla Nätter (i Clichy)” och strax därefter genombrottsalbumet ”Uppdrag i Genève”, där de flesta låtar skrivits av Kinde och Wolgers. Genombrottet följdes upp under de kommande åren med albumen ”En plats i solen”, ”Lustavision” och ”Sinnenas rike”. Under 80-talet hann bandet både släppa fem fullängdsalbum och lämna ett stort avtryck på många hems skivsamlingar.

1999 återförenades Lustans Lakejer med albumet ”Åkersberga”, där soundet nu beskrevs som mer moget än de tidigare verken. Sedan skulle det dröja ända till 2011 innan bandet släppte ny musik, då med albumet ”Elixir”.

I ett långt reportage i Dagens Nyheter (“Gänget på Östermalm som förändrade den svenska pophistorien”, 20/12-20) möter vi Tom Wolgers och Lustans Lakejer – ett reportage som betonar hur mycket de betytt för svensk popkultur.

Nu är Lustans Lakejer tillbaka med singeln ”Lyx” som släpps digitalt den 27 december och i en begränsad vinylupplaga i slutet av februari. På vinylupplagans b-sida finns Kinde/Wolgers-kompositionen ”Trubbel i Teheran”, en av de sista låtar Tom hann medverka på. De övriga kommer att ligga på det album som bandet planerar att släppa under hösten 2021.

Major Tom 4-ever.

/LL

© PR & Beyond

print

Våra samarbetspartners