SÖREN OLSSON, LEIF ERIKSSON & MARTIN SVENSSON : LUNA OCH SUPERKRAFTEN: UPPTÄCKTEN – Sunes skapare om utanförskap i superhjältetappning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark
Teckningar/illustrationer: Andrea Fernerstrand
Serie: Luna och superkrafen (del 1)
Genre: Romantik & relationer
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 120
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-10-19

Efter Sune och Bert – nu kommer Sören Olssons alldeles egna hjärteprojekt! Luna och superkraften handlar om vänskap och utanförskap. Familj och kompisar. Eller brist på kompisar. Ensamhet och utsatthet. Att vilja höra till en grupp, men samtidigt att vilja vara och att våga vara sig själv.

Och så … kärlek.

Bara vissa räknas nu

Massor av småskojiga situationer och en hel del igenkänning blir det när vi får följa med i Lunas vardag i Lilla Vargudden.

Trean börjar efter sommaren och Luna märker plötsligt att hon liksom har blivit osynlig. Ingen vill vara med henne. Ingen frågar om hon vill vara med på något. Varken på rasterna eller efter skolan. Förr var ju alla tillsammans, all lekte tillsammans … Nu är det bara vissa som räknas och alla delar upp sig i par eller små grupper och alla har någon, men Luna har ingen.

Att bli utesluten gör lika ont som knuffar

Det är en intressant och aktuell skildring som sätter fingret på något som ofta är svårt att beskriva … Luna är inte direkt mobbad, om mobbing finns det massor av böcker, det här handlar inte om vad folk gör, utan vad folk inte gör. Att bli utesluten och att aldrig bli vald kan göra minst lika ont som knuffar och smockor eller öknamn och gliringar. Men det är svårare för den som är utsatt, som Luna, att förklara vad det är som händer eftersom … det just är ingenting som händer.

Superkraft förändrar hela tillvaron

Luna känner sig ensammast i hela världen. Men en kväll råkar Luna få en superkraft. Hon doppar handen i mångatan som bildats i sjön … och plötsligt så har hon fått superhörsel. Hon kan höra genom tjocka väggar och på långt avstånd och till och med tankar … Det här är en kraft som förändrar hela Lunas tillvaro. Kanske är detta nyckeln som Luna behöver för att bryta sin egen tystnad?

Luna och superkraften: Upptäckten är den första boken i en ny serie, och det är lite som ett pilotavsnitt. Många förvecklingar läggs upp, och sedan får man vänta till nästa avsnitt, till nästa bok, för att få reda på hur det går.

Har skrivit bästsäljande biografier

Sören Olssons medförfattare, duon Leif Eriksson och Martin Svensson, har tidigare skrivit flera bästsäljande självbiografier åt både svenska och utländska personligheter, ofta med musikanknytning och Martin har även själv en bakgrund som artist.

Andrea Femerstrand står för färgstarka, mangainspirerade illustrationer.

Skriven 2020-12-07

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners