HAPPIEST SEASON – Kristen Stewart i julfilm med bra story på HBQT-temat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Clea DuVall
Skådespelare: Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Mary Steenburgen, Victor Garber, Alison Brie
VoD (AppleTV, SF Anytime och ViaPlay)
Premiär: 2020-12-11
Betyg: 4

Julfilmer, julfilmer och ännu fler julfilmer. Gå in på din favoritkanal och du har hur många som helst att välja mellan. Exempelvis har Netflix och även Disney+ ett antal nya egenproducerade julfilmer på sin repertoar. Fast då är de flesta ju TV-produktioner som hade platsat på Hallmark eller Lifetime, det vill säga gjorda för samma publik som följer alla såpoperorna slaviskt.

Då och då släpps ju även någon julfilm som har en liten bättre story och lite större budget ut på biografmarknaden också, såsom i detta fall. Nja, nu blev det ju inte direkt som filmbolagen tänkt sig denna jul, så istället för att lägga filmen i malpåse släpps den digtalt som hyr- och köpfilm på ett antal strömningstjänster som erbjuder detta typ AppleTV, ViaPlay och SF Anytime.

Redo att ta nästa steg i relationen

Innan vi går vidare bör det påpekas att Happiest Season inte är en direkt konventionell film, utan snarare en – i alla fall i den dammigt konservatives värld alltjämt – kontroversiell dito då filmen har ett HBTQ-tema. Hur som helst; Abby (Kristen Stewart) och Harper (Mackenzie Davis) är ett par som alla andra, de bor ihop och har en väl fungerande relation i storstan. Nu när julen närmar sig med stormsteg känner Abbys sig redo för att ta relationen till nästa steg. Dock vill hon vänta till på det rätta tillfället. Möjligheten öppnas när Harper ber henne fira julen med sin familj ute på vischan. Allt verkar som upplagt för en underbar tid, men det finns ett litet problem som Harper kläcker ur sig på vägen – hon har inte klivit ur garderoben än för sin familj. Abby blir presenterad som Harpers roommate, och får sova i ett extrarum nere i familjens källare. I början vill hon spela med, men till slut funkar det inte längre.

Regissör med skådespelarkarriär i fokus

Det är alltid kul att se en film som skrivits och regisserats av samma person, i detta fall Clea DuVall, för då vet man att storyn är intakt och inget har lämnats utanför. Clea är väl inte direkt känd som regissör utan det är hennes skådespelarkarriär som varit i fokus. Mest känd är hon från filmer som The Faculty och Argo samt TV-serier som Veep och The Handmaid’s Tale. Happiest Season är hennes andra långfilm som regissör.

Storyn är väldigt bra och man köper rollfigurerna rakt av – det är ju ett erfaret gäng som syns i de övriga rollerna. Om sanningen ska fram så tänker man faktiskt inte mycket på att det är en homorelation som ligger till fokus för filmen, utan det hade lika gärna kunnat vara en relation vilken som helst det handlade om.

Skriven 2020-12-07

print

Våra samarbetspartners