TARJA : FROM SPIRITS AND GHOSTS (Ear Music) – tjusigt, vackert, sakralt och infallsrikt när Nightwish ex-sångerska siktar in sig på julen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tarja rockar även solo numera, och har till och med förvandlats till en tvättäkta metalqueen live. Spelningen på Sweden Rock för några år sedan var inte bara en ren njutning, utan också en bekräftelse på detta. Dock är det inte den ådran av sitt musicerande hon valt att bejaka på detta julalbum. Istället är det här en mörkt gothisk skapelse präglad både av hennes klassiska rötter och flirtandet med musikaler och filmmusik.

Värdig sakral stämning

Enda originalsången, pianoballaden Together med sin stora känslofyllda refräng är förstås ett givet argument för att ge det här albumet en chans, men hennes tolkningar av diverse juliga hymner och julsånger är verkligen tämligen unika. Det här är i stort sett så långt ifrån de sedvanligt fettrika och glittriga bjällerklangsversionerna man kan komma.

Inte minst vilar här en värdig sakral stämning över alltihopa. Tror inte en präst med minsta öppet sinne hade nobbat att spela valfritt spår från denna skapelse i sin kyrka. Det hade räckt med öppningsspåret O Come, O Come Emmanuel för att vara hooked. Denna hade sedan kunnat följas upp, med låt säga lågmält storslagna What Child Is This, den dramatiskt folky God Rest Ye Merry Gentlemen och som avslutning, tro det eller ej, Feliz Navidad, denna normalt sätt väldigt uppspelta önskning om en härlig jul, som i finskans händer getts en – mer – eller man kanske hellre ska säga annan sorts innerlig betoning av budskapet i sin långsamt lunkande skepnad.

Klampar in på Tim Burtons territorium

Ja, också går det givetvis inte att undgå att nämna vokalissans lysande versioner av Deck the Halls och O Tannenbaum, som smakfullt klampar in på Tim Burtons territorium genom att till synes vara rätt tydligt inspirerade av dennes ständige soundtrackleverantör Danny Elfmans filmmusik.

Gå in med öppet sinne

Tjusigt, vackert storslaget, infallsrikt. Alla är de adjektiv som kan fungera som etikett på From Spirits and Ghosts. Men det skadar samtidigt inte att gå in i lyssnandet med öppet sinne. För vare sig metalfans eller vanliga julmusiklyssnaren med fötterna fast förankrade i den breda fåra som stavas allt från Bing Crosby och Frank Sinatra till Wham och Mariah Carey får vad de förväntar sig.

Skriven 2020-12-07

From Spirits and Ghosts släpptes ursprungligen för tre år sedan, men har nu återutgivits med en live-CD samt fyra adderade extraspår, däribland välgörenhetsversionen av Feliz Navidad.

print

Våra samarbetspartners