FALLING – stilistiskt vacker och tragisk regidebut av Viggo Mortensen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Viggo Mortensen
Skådespelare: Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Sverrir Gudnason, Laura Linney, Carina Battrick
Premiär: 2020-12-04
Betyg: 4

På fel sida om sextio (62) känner kanske Viggo Mortensen att det är dags att blicka mot en ålderdom som seriös skådespelare och regissör. Möjligen känner han Clint Eastwoods ande sväva över vattnet. Nu har Mortensen aldrig, trots filmer som Sagan om ringen och nyinspelningen av Hitchcocks Dial M for Murder, Ett perfekt mord på svenska – har han aldrig betraktat det som ett självändamål att bli filmstjärna. Tvärtom har han aldrig lagt alla äggen i samma korg utan ägnat sig åt andra aktiviteter som musik och poesi när han inte stått framför kameran.

Med Falling signerar han faktiskt hela paketet (regi & huvudroll & manus) med den äran. Falling är en visuell provkarta på de flesta känsloyttringar förmedlade med en poetisk röntgenblick för dess effekter. Ibland kanske de till och med dras ett varv för mycket.

Mortensen spelar lågmält och återhållsamt den homosexuelle John, som förtvivlat försöker kommunicera med sin åldrande patriark till fader Willis ( lysande tolkad av action- och skräck specialisten Lance Henriksen), som numera tycks leva för hatet och föraktet på sin omgivning.

Att sonen är homo är illa nog, men att han dessutom är gift med en asiat som har en liten flicka får nästan fradgan att stå om munnen på Willis. Willis är en produkt av sin tid (60-tal, Cubakris och kommunistskräck), och oförmögen att se åren glida ifrån honom och den virila kroppen och makten över omgivningen gå samma väg.

Filmen flyter mellan nutid och dåtid där Sverrir Gudnason tolkar en ung och dominerande Willis. han låter oss förstå att hans tillkortakommande som människa inte bara är en konsekvens av åldrandets och sjukdomens nedbrytande orsaker.

Falling är en stilistiskt vacker film, mycket tragisk och pessimistisk syn på slutet på jordevandringen. och ett kvitto på Strindbergs bevingade ord att det är synd om människorna.

Skriven 2020-12-02

print

Våra samarbetspartners