VILL SÅ GÄRNA TRO – ett bra sätt att minnas sångaren Johnny Nash på

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gunnar Höglund
Skådespelare: Christina Schollin, Johnny Nash, Catrin Westerlund, Lars Lind, Helena Mäkelä
Land: Sverige
År: 1971
Genre: Romantik
Längd: 101 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 3

Christina Schollin, Nicklas Wahlgren, Johnny Nash. Det här är väl snudd på måste-se för alla som följer dokusåpan Wahlgrens värld? Och givetvis måste-se för alla som gillar Johnny Nash och hans musik … Johnny Nash gjorde bara fyra filmer under hela sin livstid – och en av dem är svensk!

Har skrivit musiken med Bob Marley

Förutom att spela den manliga huvudrollen i det romantiska dramat så sjunger Nash ett par av sina egna låtar under filmens gång – och han har även skrivit filmens musik tillsammans med ingen mindre än Bob Marley, som bodde i Stockholm ett år, just för att jobba med musiken till den här filmen.

Delar dödsdag med Eddie Van Halen

Johnny Nash gick ur tiden den 6 oktober 2020. Man skulle ha kunnat vänta sig rejäla “obituaries”, minnesinslag, klippkavalkader och hyllningar – bland annat i Sverige där han bott och filmat en av sina få filmer och där han hade skapat en hel massa bra musik. Men tji.

Johnny Nash delar dödsdag med Eddie Van Halen. I svensk kulturmedia reducerades Nashs död till en notis, en man som en gång hade en hitlåt med I Can See Clearly Now har gått ur tiden, medan Eddie Van Halen tillägnades långa hyllningsinslag och intervjuer med svenska kändisar om vad han betytt för dem.

Farrah Fawcett och Michael Jackson

Hela scenariot påminner om något från filmen Birdman – ni vet, filmen där Michael Keaton går runt och nojar över att han kommer att dö samma dag som en större kändis och därmed snuvas på sina “obituaries” … för vilken dag som helst på året hade ju Farrah Fawcetts död blivit framsidesstoff! Hon är ju den bästa av Charlies änglar någonsin! Men bara för att hon hade “taskig tajming” blev hon reducerad till en notis. Michael Jackson dog samma dag … Keaton kör en lång monolog kring detta.

När det gäller uppmärksamheten kring Van Halen och brist på uppmärksamhet kring Johnny Nash kan man ju filosofera över om det beror på att vit musik är värd mer än svart musik, att viss musik (rock, hårdrock) är värd mer än annan musik (pop, soul) eller om det är så att kulturjournalister helt enkelt föredrar att skriva om sina egna idoler och intressen … Eller så kan man rycka på axlarna och Birdman-likt säga “taskig tajming”.

Bra sätt att minnas Johnny Nash

Majeng Media som sedan länge har planerat Vill så gärna tro till höstens filmutgivning … De har däremot haft briljant tajming! Det här känns som ett bra sätt att minnas Johnny Nash och hans musik. Han sjunger ju själv ett par låtar i filmen och har dessutom skrivit filmens musik.

Och alla Wahlgrens-värld-fans – se hit! Visst kan ni just nu kolla in Bianca Ingrosso på biograferna i en ny svensk (tack vare Bianca Ingrossoeffekten framgångsrik?) skräckfilm … Men missa inte att se hennes morbror Nicklas Wahlgren som liten gullig lintott!

Niclas Wahlgren gör här sin debutroll och spelar charmig femåring. Vilket han också är … Christina Schollin har rollen som hans mamma – life imitates art!

Christina Schollin som Big Bird

Ännu en osökt Birdman-referens: Det krävs MYCKET för att se så cool och vacker ut i helt vansinniga kläder – Christina Schollin verkar ha lånat en baddräkt av Big Bird i Sesame Street till filmens stora festscen (utstyrseln är gul och täckt av gula fjädrar) och allt toppas av en badmösseliknande kreation som ser ut att ha rånat ett påskris.

Underbara Christina Schollin fyller 83 i år … och hon är för evigt förknippad med megahiten Änglar finns dom?, en romcom där hon spelar mot Jarl Kulle. Men i den filmen hade hon paradoxalt nog -inga fjädrar på sig.

Skriven 2020-10-27

print

Våra samarbetspartners